GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

OBILJEŽEN NACIONALNI TJEDAN DOJENJA U KUTINI


S ciljem poticanja svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu Patronažna služba Doma zdravlja Kutina obilježila je prvog tjedna u mjesecu listopadu Nacionalni tjedan dojenja s početkom u 10:00 sati u prostoru hola Doma zdravlja Kutina te Centra za majku i dijete.

Tijekom ove aktivnosti majkama su podijeljeni edukativni materijali, a obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja svojim dolaskom podržao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić koji je tom prigodom zahvalio djelatnicima Doma zdravlja na humanom i predanom radu.

Dojenje je prirodan način prehrane koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj, a dobrobit dojenja očituje se pozitivnim učincima na fizičko zdravlje djeteta, kao i pozitivnim psihološkim učincima na mentalno zdravlje.

Zaštita, promicanje i potpora dojenja jedan su do prioriteta javnog zdravstva. Dojenje izravno utječe na zdravlje majki i djece te smanjuje troškove zdravstvenog sustava. Stoga je ulaganje u dojenje jedna od najboljih investicija u budućnost i važan korak prema globalnom djelovanju u području održivog razvoja.

Pružanje djeci najboljeg početka počinje sa dojenjem. Prvi sati poslije porođaja vrijeme su stvaranja veze između majke i djeteta i njihovog uzajamnog upoznavanja. Patronažne sestre imaju značajan utjecaj na izgradnju stava o dojenju kod trudnica, na dužinu trajanja dojenja i pri rješavanju problema u svezi s dojenjem. Promicanje i potporu dojenja patronažne sestre provode putem kućnih posjeta i grupa za potporu dojenja.3.10.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1675 ... Autor: Martina ...