GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

PREDSTAVLJEN PROJEKT DESTINACIJSKA ATRAKCIJA PARK PRIRODE LONJSKO POLJE-INOVATIVNI PROGRAMI DODATNE TURISTIČKO-UGOSTITELJSKE PONUDE


Projekt Destinacijska atrakcija Park prirode Lonjsko polje – inovativni programi dodatne turističko – ugostiteljske ponude pod motom "Zasladi, odradi i vještine zaradi" predstavljen je na tiskovnoj konferenciji u klubu Arcus Pučkog otvorenog učilišta Kutina.

Na tiskovnoj konferenciji nazočili su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, zamjenica gradonačelnika Sonja Repić, pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Željko Tomičić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić, v.d. pročelnik UO za financije Ivan Crnac, direktor RA SMŽ SIMORA Mario Čelan, direktor RA MRAV Tomislav Kojundžić, Jadranka Kraljić ispred Ureda za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove EU SMŽ, te ostali suradnici i partneri u projektu.

Jelena Crnac, voditeljica projekta čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Kutina kroz kratku prezentaciju predstavila je projekt „Destinacijska atrakcija Park prirode Lonjsko polje – inovativni programi dodatne turističko – ugostiteljske ponude“.

POU Kutina potpisalo je 10.4.2018. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao Posredničkim tijelom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.282.887,50 kn. POU na projektu surađuje s 4 partnera: Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO), Hrvatski zavod za zapošljavanje- Područni ured Kutina, Hotel Kutina d.o.o. i Pentagon, obrt za trgovinu, ugostiteljstvo i usluge.

Specifični ciljevi projekta su poboljšanje stručnih i pedagoških vještina i znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno 6 predavača Učilišta i 6 mentora tvrtke i obrta te stjecanje općih kompetencija i vještina 48 pripadnika ciljanih skupina, u sklopu dodatne ponude Parka prirode Lonjsko polje, kroz razvoj i provedbu 2 inovativna programa osposobljavanja: 1. Turističko-ugostiteljski voditelj (koji uključuje obilazak prirodnih ljepota, promatranje ptica, cikloturizam, obilazak vinskih cesta, tradicijsku ugostiteljsku ponudu, komunikaciju i animiranje domaćih i inozemnih turista, rad s turistima s posebnim potrebama, itd..) i 2. Turističko-ugostiteljski slastičar (koji uključuje planiranje organizacije rada, pripremu desertnih jela pred gostom, eko i tradicionalne slastice i sl…) te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod dva poslodavca.

Sonja Repić, zamjenica gradonačelnika Grada Kutine i ravnateljica HZZ-a, čestitala je nositelju projekta Pučkom otvorenom učilištu na dodatnom obrazovnom programu koji će kasnije Učilište biti u mogućnosti provoditi i omogućiti građanima da steknu znanje u sklopu ovog projekta.

„Sa strane Zavoda za zapošljavanje, svakako nam je to u interesu, pa smo zbog toga upravo mi i partner na ovom projektu jer je cilj upravo jačanje kompetencija nezaposlenih osoba. U tome je uloga Zavoda koji će kasnije pomagati prilikom odabira i upućivanja nezaposlenih osoba koje se trebaju osposobiti kroz projekt. Drago mi je što ćemo dobiti još jedan novi program u području ugostiteljstva, jer smo do sada imali samo pomoćne kuhare i pomoćne konobare, a poprilično nam je velika potražnja za zanimanjima u projektu posebno tijekom turističke sezone na Jadranu, tako da osim za razvoj lokalnog turizma, vjerujem da će ova stečena znanja kroz program turističko-ugostiteljskog slastičara biti korisna nezaposlenim osobama i na taj način omogućiti lakše dobivanje posla na nekim malo bolje plaćenim radnim mjestima, jer svako dodatno znanje omogućuje i bolju poziciju na radnom mjestu“, poručila je Sonja Repić, dogradonačelnica i ravnateljica HZZ-a, te poželjela puno uspjeha u provođenju projekta.

Ovakvim modelom povezivanja nastoji se podići dosadašnja niska razina praktičnih znanja, vještina i općih kompetencija osoba za rad u turizmu/ugostiteljstvu, poboljšati postojeće i donijeti neke nove metode u integraciji ciljanih skupina u sustav cjeloživotnog obrazovanja te značajnije sudjelovanje na tržištu rada na području SMŽ-a.

„Na ovom projektu jako je bitno, osim što će biti osposobljavanja za 48 polaznika, to što ćemo osposobiti i naše predavače unutar učilišta, ali i vanjske stručne suradnike čime jačamo kompetencije, ali i zapošljavamo unutar projekta“, istaknula je Jasminka Molnar, ravnateljica POU Kutina.

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić u svom pozdravnom govoru istaknuo je kako je Grad Kutina u suradnji s RA Mrav u fazi realizacije 20 projekta ukupne vrijednosti 60 mil kuna, te da postoji  određeni broj projekta koje aktivne gradske ustanove prepoznaju i zajedno s RA Mrav realiziraju. Gradonačelnik Babić je dodao da ga posebno veseli što su u projekte uključeni novi mladi ljudi koji svojim zalaganjem, inovacijom i trudom ostavljaju zavidne rezultate u svom poslu, te poručio da će se zalagati da im se pruži prilika kako bi dali svoj doprinos i svoje znanje za budući razvoj Grada Kutine. Čestitao je svima na uspješnom startu projekta i poželio uspjeh u daljnjim planovima i realizacijama.

Nakon predstavljanja projekta Destinacijska atrakcija Park prirode Lonjsko polje – inovativni programi dodatne turističko – ugostiteljske ponude svi nazočni nastavili su druženje i planiranje novih projekata na prigodnom domjenku u Vinskom dvoru.

 13.9.2018. - DruštvoBroj čitanja: 873 ... Autor: Martina ...

RSS