GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

RUJAN U KUTINI


Kutinjane i Kutinjanke očekuju zanimljiva događanja tijekom mjeseca rujna. Tako je ovoga tjedna ponovno započeo Muzejski ponedjeljak s vrlo zanimljivom radionicom „Budi đak stogodišnjak!“ . Voditeljica radionice Jasmina Uroda Kutlić odjevena u kostim iz navedenog razdoblja s ciljem što autentičnijeg prikaza jednog razreda iz davnih vremena, pobliže je posjetiocima dočarala klupe kakve su se tada koristile, te predmete koji su činili svakodnevicu jednog školskog dana poput udžbenika, imenika, školskog pribora i slično. Na ovoj radionici mogli su se rješavati zadaci iz tadašnjih udžbenika, pokušati pisati perom i tintom, čuti koja su se pravila ponašanja primjenjivala.  Svaki prvi ponedjeljak u mjesecu organizira se radionica raznih zanimljivih tema, a posjet muzeju je besplatan i radi do 19 sati.

Galerija Muzeja Moslavine Kutina 06.rujna 2018. organizira likovnu izložbu Nevena Jakovljevića pod nazivom Akvareli.  Neven Jakovljević je rođen u Šibeniku. Pripada mlađoj generaciji hrvatskih akvarelista jakog mediteranskog duha. U likovnom svijetu prisutan je preko 20 godina. Sudionik je preko 40 domaćih i međunarodnih likovnih kolonija. Radovi mu se nalaze diljem svijeta. Dobitnik je mnogih priznanja za sudjelovanje na brojnim humanitarnim, donatorskim akcijama. Član je Matice Hrvatske od 1992.godine. Slikar Neven Jakovljević hrabro u tradicionalnoj tehnici akvarela predstavlja 35 radova  kroz amblematične ikonografske sadržaje (kalete, more, brodice, mrtve prirode) njegove Dalmacije. Identitet prostora ovisan je o ljudskoj potrebi da svojoj egzistenciji podari esenciju smisla postojanja. Ikonografski je razvidno da se u slikarevom slučaju nužno nameće „genius loci“ duh mjesta. Virtuoznost i lakoća izražavanja, poetski realizam i odjeci impresionizma prate u kontinuitetu njegove akvarele.

Knjižnica i čitaonica Kutina u mjesecu rujnu pripremila je promociju zbirke poezije Nataše Kupljenik "S druge strane„  i razgovaraonicu dr.sc. Daše Poredoš Lavor pod nazivom „Uloga djeda i bake u obitelji“ u okviru projekta Informirana zajednica – primarna prevencija nad starijim ljudima koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska.

U mjesecu rujnu obilježava se i Europski tjedan mobilnosti koji se održava od 16. do 22. rujna svake godine od 2002. godine. Više od 400 lokalnih vlasti iz 23 države sudjelovalo je već u prvoj godini. Svijest o inicijativi raste iz godine u godinu, a javno mišljenje o njoj vrlo je pozitivno, s više od 80% podrške među anketiranima. Većina ljudi prepoznaje i vrijednost kampanje za ukazivanje pretjerane upotrebe automobila u gradovima. Europski tjedan mobilnosti pruža priliku za razmišljanje o stvarnoj namjeni naših gradskih ulica i razmatranja konkretnih rješenja za izazove kao što su onečišćenje zraka i zagađenje bukom, prometna zagušenost, prometne nesreće i zdravstveni problemi. Grad Kutina prepoznaje važnost ove inicijative, odnosno važnost podizanja svijesti građana o šteti koju sadašnji trendovi urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života. Upravo zbog toga, Grad Kutina, Športski centar Kutina i Turistička zajednica grada Kutine vas pozivaju da se pridružite 20. rujna (četvrtak) u 17:00 sati na parkiralištu Športskog centra i zajedno hodajući, trčeći ili vozeći bicikl obilježite ovu hvalevrijednu inicijativu.

Uz 18. Međunarodnu utrku Voloder – Kutina „Memorijal Franjo Mihalić“ mjesec rujan obogatit će etnografska izložba Tradicijsko graditeljstvo Moslavine i Hrvatske Posavine autorice Slavice Moslavac,  Gostovanje izložbe "Zašto je pčela važnija od čovjeka?" Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, KultKino s projekcijom kultnog filma „Paklena naranča“, kazališna predstava „“Oćeš, nećeš doktor“, filmski kutak s projekcijom filmova raznih žanrova i sada već tradicionalni festival gljiva i ljekovitog bilja u Parku prirode Lonjsko polje pod nazivom „FungiFest“ koji će u svom programu obuhvatiti: izložbu gljiva, stručna predavanja o gljivama i ljekovitom bilju, izlagače na štandovima, kuhanje i podjela gulaša od gljiva, pokazno traženje tartufa s obučenim psima, predstavljanje lokalnih vinara, kulturno-umjetnički program i gastronomske sadržaje tijekom cijelog dana koje će upotpuniti večernji glazbeni nastupi.

U stručnom djelu programa moći ćete upoznati vrste gljiva i drugog živog svijeta (ptice, biljke) za koje je utvrđeno da čine bogatstvo biološke raznolikosti na području Parka prirode Lonjsko polje, te će se moći uživati u pogledu na izložbene primjerke gljiva koje rastu na širem području Moslavine i dijela Slavonije, koje će i ovog puta biti označene karticom koja će sadržavati hrvatski i novi znanstveni naziv kao i oznaku jestivosti. Stoga, navratite 29. rujna do Prijamnog centra Repušnice i zajedno s organizatorima naučite nešto novo o gljivama i ljekovitom bilju, uživajte u eno-gastro ponudi ili jednostavno uživajte u prekrasnoj prirodi Parka prirode Lonjsko polje. Cjelokupan program potražite na www.turizam-kutina.hr ili facebook stranici Turističke zajednice grada Kutine.

Grad Kutina će tako kroz mjesec rujan građanima pružati bogat kulturni i sportski program s kojim će svatko pronaći nešto zanimljivo za sebe kako bi s novom i pozitivnom energijom započeli maglovitu, ali nadasve lijepu jesen.

 5.9.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1234 ... Autor: Martina ...

RSS