GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

300. OBLJETNICA GRADNJE KAPELICE SV. FABIJANA I SEBASTIJANA


Svečano misno slavlje povodom 300. obljetnice gradnje kapele Sv. Fabijana i Sebastijana u Donjoj Gračenici (župa Voloder) predvodio je u nedjelju, 26. kolovoza sisački biskup Vlado Košić. Drvena kapela Sv. Fabijana i Sebastijana vrijedan je primjer pučke sakralne arhitekture i jedina takva drvena kapela u Moslavini.

Sagrađena je 1718. godine kao zahvala što je ovaj kraj zaobišla kuga. Stotinu godina kasnije dograđena joj je i sakristija, a 1964. godine dobila je status spomenika kulture.

U kapeli se nalazi i vrijedan inventar iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća sa značajkama ranog i zrelog baroka te bidermajera, a za ovu tristotu obljetnicu temeljito je obnovljena te ju je tom prigodom biskup i blagoslovio.

U koncelebraciji su bili svećenici Kutinskog dekanata na čelu s dekanom vlč. Ivanom Benkovićem te domaći župnik vlč. Nikola Majcen koji je pozdravio sve okupljene. Uz brojne domaće vjernike slavlju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture, županijski i gradskih vlasti.

Nakon misnog slavlja održan je i prigodan program pod vodstvom prof.Dragutina Pasarića, člana Matice Hrvatske, Ogranak Kutina koji je istaknuo da je u Srednjem vijeku Gračenica bila administrativno središte, župa kao što je danas npr. Grad Kutina

Obnovu kapele Sv.Fabijana i Sebastijana zajednički su financirali Ministarstvo kulture, Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županije, a u samom programu uz Maticu Hrvatsku sudjelovali su i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Moslavčanka“, te Limena glazba iz Donje Stubice.28.8.2018. - DruštvoBroj čitanja: 811 ... Autor: Martina ...

RSS