GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

OBILJEŽEN EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na gradskom groblju u Kutini gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, dogradonačelnici Damir Markuš i Sonja Repić, članovi Gradskog vijeća, načelnik Policijske postaje Kutina, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici HDZ-a i HSLS-a obilježili su Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim Danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. godine. Ovaj dan obilježava se u spomen na 23. kolovoza 1939. godine, kada su tadašnja nacistička Njemačka i staljinistički Sovjetski Savez potpisali sporazum Molotov-Ribbentrop – javni pakt o nenapadanju, ali tajni o podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi.

Molitvu za sve nevine žrtve u svim totalitarnim režimima predvodio je pater Artur Makara, kapelan kutinske župe. Počast žrtvama odana je i minutom šutnje, a u molitvi je zatražena milost kako se ovakvi zločini više nikad ne bi ponovili.24.8.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1679 ... Autor: Martina ...