GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U KATOLIČKIM ČAIRAMA OBILJEŽEN BLAGDAN SV. ANE I JOAKIMA


U kapelici svete Ane u Katoličkim Čairama jučer je svečano proslavljen blagdan svete Ane i Joakima.

U nazočnosti brojnih vjernika euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca p. Andrija Wosko  uz koncelebraciju župnog vikara p. Artura Makare.

Svetoj misi prisustvovao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić i predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić sa suradnicima.

U prigodnoj propovijedi p. Wosko je, govoreći o životu Svete Ane i Joakima,  naglasio kako nam roditelji  Blažene Djevice Marije trebaju biti uzor u životu po vjernosti i  prihvaćanja Božje volje.

„I kao   vjernici, često očekujemo od Boga  određeni privilegirani položaj u životu, da nama teče med i mlijeko, a kada se problemi ipak  pojave u našem životu prema Bogu  upućujemo  bujicu ljutitih pitanja, prijetnji, predbacivanja, do otvorenog okretanja leđa Bogu jer nam nije ispunio naša očekivanja. Zaboravljamo da smo itekako privilegiran. Bog nas je učinio „svojom predragom svojinom“, svojim sinovima i kćerima po sakramentu krštenja, osnažio za život po sakramentu potvrde, da možemo osjetiti Božji očinski zagrljaj u sakramentima pomirenja i bolesničkog pomazanja, da se možemo hraniti Božjom hranom u euharistiji.“

Pozvao je sve vjernika da neprestano koriste te darove koje nam je Bog u svom neizmjernom Milosrđu podario kako bi zadobili život vječni.

Govoreći o kršćanskim obiteljima pred  suvremenim izazovima ponovio je  riječi blagopokojnog Sluge Božjeg  kardinala Franje Kuharića da „ hrvatska katolička obitelj svakodnevno zajednički moli i sudjeluje na nedjeljnoj  Svetoj misi“ kako bi se neprestano   hranila Božjom riječju i osnažila za svakodnevni život i rad jer   Sveta misa je srce i središte kršćanskog života.

Uz blagdan svete Ane i Joakima obilježila se i 20. obljetnica obnove kapelice svete Ane u sadašnjem obliku, a  koja je sagrađena 1709. godine. Pater Andrija je pozvao vjernike da se iduće godine, kada će se obilježiti 310. obljetnica izgradnje kapelice okupimo u još većem broju. Zahvalio je i gradskim vlastima na financijskoj pomoći prilikom rekonstrukcije kapelice, na  osobnom zalaganju Mjesnog odbora Katoličke Čaire, osobito predsjednika Mate Bezuka  kao i brojnim pojedincima koji su svojim doprinosom omogućili obnovu kapelice i današnju proslavu.

Misno slavlje svojom pjesmom su uveličali članovi župnog zbora „AS“ i KUD-a Šartovac.

Uz prigodnu tradicionalnu zakusku i nastup tamburaša te dječje i odrasle sekcije KUD-a Šartovac , koji su pored mjesnog doma pripremili lijepi kulturno-umjetnički program, druženje se nastavilo dugo u noć.

 

 

 

 

 

 27.7.2018. - DruštvoBroj čitanja: 2117 ... Autor: Martina ...

RSS