GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

ODRŽANI VI. DANI ČEŠKE KULTURE GRADA KUTINE U MEĐURIĆU


Manifestacija VI. Dani češke kulture Grada Kutine u organizaciji Češke besede Međurić održana je proteklog vikenda u Međuriću pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Sisačko moslavačke županije, Grada Kutine i Vijeća Češke nacionalne manjine Grada Kutine.

“Svake godine nastojimo unaprijediti naše Dane češke kulture, uvodimo neke novine i tražimo najbolji način kako prezentirati češku tradiciju. Kao što možete vidjeti na štandovima dajemo priliku i drugim narodima da predstave svoje posebnosti i obilježja njihove kulture. Ove godine novina nam je natjecanje u obavljanju žetvenih poslova”, rekao je predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak.

Program je pratila i predstavnica Sisačko moslavačke županije Ivanka Roksandić, te predstavnik Grada Kutine Robert Kolenc koji su također naglasili važnost njegovanja češke tradicije koja je vrlo vidljiva i prepoznata u Sisačko moslavačkoj županiji, ali i diljem Republike Hrvatske.

Manifestaciju je otvorio Češki puhački orkestar, nadaleko poznat po svome dugogodišnjem aktivnom radu. Nakon natjecanja održani su nastupi brojnih Čeških beseda i gostiju.

Na štandovima su se predstavili KUD-ovi koji su kasnije održali svoj program na pozornici, Češka beseda Međurić, Češka beseda Dežanovac, ČB Treglava, ČB Končanica, Matica Slovačka Međurić, bošnjački KUD Ljiljan iz Rajevog sela, Srpsko kulturno prosvjetno društvo “Moslavina” iz Garešnice,  KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine, te Puhački orkestar ČB koji je i otvorio nastup.

Pravi dojam kako se nekada želo i prerađivalo žito uz stare alate i običaje mogli su steći brojni posjetitelji ove zanimljive priredbe koju su „odglumili“ mještani Međurića, a u košnji se okušao i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek. Prikaz je to i popratnih običaja žetve, što se tada jelo i pilo, a pekao se i domaći kruh u krušnoj peći.

Predsjednica Saveza Čeha u RH Anamaria Štruml-Tuček obznanila je pobjednika u obavljanju žetvenih djelatnosti, a to je ČB Treglava kojoj je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu  Vladimir Bilek uručio prigodne poklone. Bilek je tom prilikom rekao kako je ovo lijepa tradicija koju treba nastaviti njegovati, a Češku besedu Međurić pohvalio kao mjesto koje se uistinu trudi sačuvati češki jezik i kulturu.

FOTOGRAFIJE: Foto by Goldy

 23.7.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1244 ... Autor: Martina ...

RSS