GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

PREZENTACIJA ANKETE ZA STANOVE POS-a


U Gradskoj vijećnici Grada Kutine održana je prezentacija ankete o rješavanju stambenog pitanja u Gradu Kutini putem društveno poticane stanogradnje od strane pročelnika UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoja Krmelića, te su date informacije o svim pogodnostima koje pruža Program poticane stanogradnje.

Prezentaciji su nazočili gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj i Tihana Radošević, savjetnica za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom Grada.

Grad Kutina prepoznao je važnosti i pogodnosti koje pruža izgradnja stanova po Programu poticane stanogradnje, te provodi anketu kako bi se uvidjelo postoji li interes za izgradnju stanova po programu POS-a koji nudi razne benefite za potencijalne kupce stanova.

Gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić istaknuo je kako Grad Kutina namjerava u svrhu stambenih potreba i poboljšanja kvalitete stanovanja na području Kutine, dio građevine iz društvene namjene multifunkcionalne zgrade u centru Grada na Trgu dr. Franje Tuđmana, za koju je ishođena građevinska dozvola, preprojektirati u stambenu namjenu sa 6 stanova za potrebe mladih ljudi po Programu POS-a. Gradonačelnik dodaje da će, ukoliko se ukaže povećani interes za raspolaganje stanovima putem programa POS-a, u slučaju nedostatka broja stanova u multifunkcionalnoj zgradi na Trgu, Grad biti spreman ponovno pokrenuti Program POS-a Brunkovac za koji je u prethodnom razdoblju bila planirana izgradnja dvije višestambene građevine sukladno interesu mladih obitelji i građana Kutine za koji, s obzirom na tadašnju financijsku i gospodarsku situaciju, nije bilo mogućnosti projekt privesti kraju do ishođenja Potvrde glavnog projekt.

Program poticane stanogradnje (POS) omogućava građanima Republike Hrvatske rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih uz garantiranu kvalitetu i završavanje radova u roku.

Ovaj program se bavi izgradnjom stanova za potrebe kreditno sposobnih građana s prosječnim platežnim mogućnostima koji nemaju riješeno svoje stambeno pitanje, a nisu u mogućnosti samostalno riješiti problem kupnje stanova po tržišnim uvjetima. Organizacija izgradnje obavlja se u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a sudionici su i jedinice lokalne samouprave.

„Veseli nas što POS u drugim gradovima Republike Hrvatske ima dosta dobar odaziv, jer novi zakon o društveno poticanoj stanogradnji daje jednu dosta veliku fleksibilnost i mogućnost korištenja takvih kreditnih mogućnosti. Potencijalni kupci koji će biti zainteresirani za kupovinu stanova putem POS-a će i na web stranici APN-a moći prikupiti sve potrebne informacije. Svakako će i naš Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj biti na raspolaganju građanima kako bi ih podrobnije informirali o benefitima kupovine stanova prema zakonu POS-a.“, istaknuo je gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić.

Pročelnik UO za gospodarstvo Grada Kutine, Hrvoje Krmelić, rekao je kako program POS-a ima i određene benefite. „Oni su prvenstveno vezani uz uvjete cijene stana po m2 i uvjete koje banke danas na tržištu nude. Banke su ujedno i poslovni partneri agencije APN i sukladno tome su stvoreni i povoljniji uvjeti za kupnju stana. Kamata je malo manja od 3% na godišnjoj razini, postoji poček na godinu dana i otplata kredita do 30 godina. Temeljem novog zakona o društveno poticajnoj stanogradnji došlo je do promjene uvjeta cijene građenja stana, te maksimalna cijena stana iznosi do 1200 eura po m2. Ona ovisi o 2 faktora, o ekonomskoj cijeni građenja koje propisuje Vlada RH i o cijeni zemljišta i komunalne infrastrukture koja se mora napraviti i može biti do 50% od ekonomske cijene građenja. Cijena stanova od 1200 po m2 ne treba obeshrabriti građane jer to nije i konačna cijena”, istaknuo je pročelnik Krmelić.

Cilj je vidjeti za kakvom veličnom stanova građani imaju potrebu, a konačni cilj ovisit će o građanima kako bi se znalo što točno planirati u suradnji s APN-om. Zainteresirani građani sve o anketi mogu saznati i na internet stranici www.kutina.hr , a s te adrese mogu preuzeti i sam Upitnik, ili mogu fizički podići obrazac u Odjelu za gospodarstvo u Gradu Kutini.

Ova anketa će se provoditi do 06. kolovoza 2018. godine. Popunjeni anketni upitnici dostavljeni poslije 06. kolovoza 2018. godine bit će obrađivani naknadno.

 

       

       

 19.7.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1530 ... Autor: Martina ...

RSS