GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Pješačko hodočašće Kutina - Vukovar


Iz Kutine je danas na pješačko hodočašće Kutina – Vukovar (204 km) krenulo 8 hodočasnika, većinom hrvatskih branitelja iz Kutine, Velike Ludine, Podvinja, Vukovara i Tolise (BiH) među kojima se ove godine nalazi i jedna žena, Sandra Sabljak Gojani iz Vukovara.

U 7 dana proći će 204 kilometara kroz nekoliko županija, puno gradova, općina i mjesta pronoseći ime svoga grada.

Vukovar je branilo 8 kutinčana, dvojica pripadnika 1.gbr „Tigrovi“ te 6 pripadnika postrojbe HOS-a od kojih su Zdravko Bezuk i Ivan Krajinović-Ića  položili živote u obrani grada.

„Udruga Kutina-Vukovar“ ima cilj spojiti Kutinu i Vukovar kao gradove prijatelje, zbog naših poginulih sugrađana, a i zbog Vukovarskih iskrica koje su nedavno i posjetile naš Grad. Voljeli bi što više približiti naša dva grada na kulturnom, sportskom i drugim planovima“, istaknuo je Vladimir Balgač Alf, idejni začetnik ovog hodočašća dodajući  kako je ovo četvrto hodočašće u znak zahvale i sjećanja na sve branitelje i žrtve stradale u Vukovaru tijekom Domovinskog rata.

Hodočašće je posvećeno svim poginulim, ubijenim i nestalim braniteljima Grada Vukovara, a ima i humanitarni karakter jer se putem prikupljaju donacije za Udrugu Vukovarske iskrice.

Branitelji Kutine tijekom hodočašća sklopili su dragocjeno prijateljstvo s vukovarskom Udrugom djece s mentalnim poteškoćama „Vukovarske iskrice“ s kojom suradnju njeguju i unaprjeđuju, a prijateljstvo se dogodilo kada su članovima Udruge “Kutina-Vukovar”, koji su puneći vreće s pijeskom pomogli 2013. godine u obrani od poplave u Vukovaru, donesle sendviče i vodu kako bi ih u znak zahvale okrijepile i nahranile. Tim susretom stvorila se posebna ljubav između Vukovarskih iskrica i članova Udruge „Kutina-Vukovar“ čije se prijateljstvo posebnom ljubavlju njeguje i dan danas.

Na ispraćaju hodočasnika nazočio je gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić zahvalivši hodočasnicima na čuvanju i promicanju istine o Domovinskom ratu i žrtvi Vukovara, a hodočasnike i njihov put prije polaska posvetio je vlč. Andrzej Vosko iz župe Kutinska Slatina.

Hodočasnici će put do Vukovara završiti kod Bijelog križa na ušću Vuke u Dunav, mjestu gdje se uvijek pružao pogled na široku, moćnu rijeku, u spomen za sve one koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Ovim hodočašćem započela je posebno lijepa priča o ljudskosti, dobroti, upornosti, nepredavanju i hrabrosti kojom se daje posebna počast i zahvala svima koji su branili Grad Heroj.

 

 

 

 

 9.7.2018. - DruštvoBroj čitanja: 2100 ... Autor: Martina ...

RSS