GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U Kutini obilježena 73. obljetnica bleiburške tragedije


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog spomen križa kod kutinske crkve, članovi Udruge Hrvatski domobran Kutina, predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Zlatko Babićem, zamjenica gradonačelnika Sonja Repić, predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić i potpredsjednik Gradskog vijeća Ivica Glibo, predstavnici političkih stranaka i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te građani Kutine, odali su počast nevinim žrtvama Bleiburga i Križnog puta.

Molitvu za Domobrane i stradalnike Križnog puta predvodio je đakon Hrvoje Zovko.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao Križni putovi.

Točan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i Križnim putevima, još uvijek nije utvrđen, a dosadašnja istraživanja ukazuju da ih je ubijeno najmanje 50 tisuća.

Obilježavanje obljetnice tragedije u Bleiburgu završilo je služenjem Svete Mise za sve žrtve Križnog puta u crkvi Sv. Marije Snježne u Kutini.

 16.5.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1091 ... Autor: Martina ...

RSS