GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

OŠ Banova Jaruga obilježila Dan škole i osvojila zlatni eko status


Osnovna škola Banova Jaruga danas je proslavila 124. obljetnicu svoje škole te obnovljenim desetogodišnjim statusom osvojila zlatni status EKO škole.

Ravnateljica škole Sanja Marčec pozdravila je učenike, sve djelatnike škole, roditelje, nastavničko vijeće te predstavnike Grada Kutine gradonačelnika Zlatka Babića i pročelnika Željka Tomičića.

Gradonačelnik Zlatko Babić u pozdravnom govoru je uputio čestitku za Dan škole, ali i za dobiveni zlatni status Eko škole te pohvalio sav trud učitelja i učenika koji ulažu u svoje ekološke aktivnosti.

Irena Rukavina, koordinator Eko škole i voditeljica učeničke zadruge naglasila je da je cilj programa uključiti ekološke teme u sve programe rada, nakon čega je prezentirala školske aktivnosti koje se provode kroz pedagošku godinu.

Od 1984.godine kada je na prijedlog tadašnjeg lugara Matije Uzelca izgrađena OŠ Banova Jaruga, kontinuirano je provodila odgoj i obrazovanje za okoliš kroz različite aktivnosti kao i njegovanje jezika i kulture češke i slovačke nacionalne manjine, a od 1921. Godine u suradnji s pradomovinom, tada Čehoslovačkom, stručni učitelji dolazili su podučavati materinjem jeziku.

Danas u OŠ Banova Jaruga radi 48 djelatnika i pohađa ukupno 178 učenika u četiri područne škole i matičnoj školi.

U Međunarodni program odgoja i obrazovanja za okoliš, škola se zvanično uključila 2008.godine, a od 2009.godine osnovala je učeničku zadrugu „Banovljansko proljeće“ u čijem radu povremeno sudjeluju svi učenici, dok kontinuirano rade tri sekcije učenika okupljenih u sekciju rukotvorina, voćara i cvjećara.

Podizanju Zelene zastave prethodila je Eko himna koju su osmislila i izvela djeca školskog zbora OŠ Banova Jaruga pod vodstvom učiteljice Marije Basarić.

Na kraju lijepog druženja u znak obilježavanja Dana škole i osvojenog zlatnog statusa Eko škole, ravnateljica OŠ Banova Jaruga Sanja Marčec gradonačelniku Zlatku Babiću uručila je prigodan poklon napravljen vrijednim rukama učeničke zadruge.

U tijeku je energetska obnova na objektu OŠ Banova Jaruga kojom će ova škola 125. obljetnicu dočekati u novom ruhu s ciljem kvalitetnijih uvjeta za rad u školi, ali i ostvarenja značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem potrošnje energije.

 

 

 

 15.5.2018. - DruštvoBroj čitanja: 893 ... Autor: Martina ...

RSS