GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Gradsko vijeće Grada Kutine o neodrživom stanju Eko Moslavine


Gradsko vijeće Kutine održalo je sjednicu na kojoj je uz aktualni sat bila samo jedna točka dnevnog reda, a to je stanje u gradskom poduzeću Eko Moslavina. Ova tematska sjednica održana je nakon obavljenog forenzičkog snimanja tvrtke i revizije poslovanja od 2014.- 2017. Godine kojim se ustanovilo da je tvrtka u izuzetno lošem stanju, jer nema dovoljno sredstava, zbog nedostatka prostora na deponiji zaustavljen je dovoz otpada čime u problem dolazi financiranje plaća zaposlenika od kojih su mnogi bili zaposleni na tim poslovima, te je poslovanje dovedeno u pitanje. Loše poslovne odluke stavljaju se na teret bivšem direktoru tvrtke odnosno Skupštini i Nadzornom odboru. Snimanje i reviziju obavio je mag. Bruno Bešvir, iz revizorske kuće REVIDENS D.O.O. dok su financijsku analizu poslovanja obavili „Grubišić i partneri“ iz Zagreba koji su pred Gradskim vijećem iznijeli rezultate svoga uvida.

Revizorska kuća Grubišić i partneri upoznali su vijećnike s revizijom, te su dali prijedlog mjera prema kojima se društvo može konsolidirati. Koji će model upotrijebiti Skupština i Uprava društva ostaje na njima, a glavni je cilj osigurati normalno poslovanje društva. Mjere uključuju smanjenje plaća, refinanciranje kredita, prodaju neoperativne imovine, odgoda naplate naknade za razvoj, te povećanje cijena odvoza otpada.

Gradonačelnik Babić rekao je kako otpuštanje radnika nije nikome u interesu, te kako će se kod nužnog restrukturiranja firme biti maksimalno osjetljivo. „Sve daljnje odluke su na direktoru, Nadzornom odboru i Skupštini društva. Ako ne uzimamo otpad iz vanjskih obuhvata, a to ćemo morati prekinuti jer nemamo dovoljno kapaciteta na deponiji, za poslovanje tvrtke mjesečno nedostaje oko 300.000 kn. Troškovi će morati biti smanjeni i rukovodit ćemo se kombinacijom predloženih mjera revizije, a to će uključivati i podizanje cijena komunalnih usluga“, rekao je Babić.

U raspravi o Eko Moslavini istaknuto je, osobito od strane vijećnika HSLS-a i HDZ-a, te MOST-a, kako je tvrtka zaposlila dvadesetak ljudi što je koreliralo s dovozom otpada odnosno zaradom s te stavke, te da se nije ulagalo u investicije ili su one bile pogrešne, čime je firmi, kako ističu, nanesena značajna šteta. Posebno upozoravaju na zapunjenost deponije. Nebojša Čović (HDZ) ističe potrebu nove sistematizacije kako bi tvrtka mogla uspješno poslovati, te traži odgovornost bivše uprave za takvu situaciju.

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić (HSLS) navodi kako je tijekom prošlog mandata upozoravao na kriminal koji se događao u Eko Moslavini te dodaje da svi koji su uključeni u kršenje zakona moraju za to i odgovarati.

„Tražimo od Skupštine društva, direktora, Uprave i Nadzornog odbora da se pronađu krivci te podnesu kaznene prijave i ako treba neka se uključi Uskok i Državno odvjetništvo, jer se ovaj slučaj mora istjerati do kraja“ - odlučno je rekao Davor Kljakić te nastavio „Tražio sam preko desetak puta bivšeg direktora Eko Moslavine pismene podatke o zakonu prava na pristup informacijama i nikada ih nisam dobio, potom sam tražio Ugovore za dovoz smeća, koje također nikada nisam dobio. Postavljao sam pitanja na Gradskom vijeću i jedino je HSLS, 2016. godine uputio Skupštini društva i Nadzornom odboru pismeni dopis za smjenu direktora društva jer je kršenjem zakona nezakonito poslovao. Zaprimljenim dopisom, Skupština je o tome raspravljala, ali ga je na kraju odbacila iako smo 100% bili u pravu. To je u konačnici rezultiralo time da je uništena deponija, uništilo se 100 tisuća tona smeća, nezakonito su kupljeni kamioni, prikazivali su se lažni podaci i javna nabava je bila lažna. Vrlo je jasno, bez daljnje rasprave, da se svi ovi vijećnici koji su bili u prošlom mandatu i koji su podržavali i dizali ruke sve ove 4 godine, trebaju dobro zamisliti kakvu su štetu učinili toj firmi i kakvu su pritom neoprostivu štetu učinili Gradu Kutini“ zaključio je Davor Kljakić te dodao da je Eko Moslavina najveći problem zadnjih nekoliko godina, ali i najveći problem trenutno vladajućih, jer su u njoj počinjene milijunske štete za Grad Kutinu.

Sada je na Skupštini da donese odluku na koji će način izvršiti restrukturiranje poduzeća, a nju čine gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, načelnik Velike Ludine Dražen Pavlović, te privatna tvrtka Ventus. Vijećnik (Stranke radaMB 365) Damir Petravić pozdravlja izvješće revizije ali dodaje da je revizija trebala početi od 2013., a ne od 2014. godine, zbog problema proizašlih razdvajanjem komunalnih poduzeća, dugova jednih prema drugima i ostaloga dok vijećnik Josip Cerovec (SDP) smatra da situacija u Eko Moslavini nije bila tako loša obzirom na naslijeđenu situaciju nakon razdvajanja komunalnih poduzeća.

Vijećnica Nezavisne liste Irena Vdović smatra da su u cijeloj situaciji najzakinutiji građani Kutine kojima će se, kako je izvjesno, povećati cijena komunalne naknade te se protivi otpuštanju radnika u Eko Moslavini, jer smatra da ih novom sistematizacijom treba raspodijeliti, ne zapošljavajući pritom nove radnike. Eko Moslavini predlaže uz ostalo i povlačenje sredstava EU. Vijećnik Šnjarić smatra da za to trenutno nema vremena.

Direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila na kraju sjednice odgovarala je na vijećnička pitanja, rekavši kako niti njoj nije u interesu davati otkaze, ali da će se morati u suradnji sa Skupštinom donijeti odluke koje će omogućiti poduzeću nesmetani rad. Eko Moslavina mora ulagati i razvijati se jer su standardi propisani i sukladno tome njezino poslovanje se mora stabilizirati.

Revizorska izvješća, kao i mjere za financijsku konsolidaciju prihvaćene su većinom glasova.11.5.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1843 ... Autor: Martina ...

RSS