GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

SS Tina Ujevića obilježila Dan ujedinjene Europe


U Srednjoj školi Tina Ujevića u Kutini, 9.svibnja obilježen je Dan ujedinjene Europe, a učenici škole uključeni u projekt „Škola-ambasador Europskog parlamenta“ su uz prezentaciju na temu Europske unije priredili i štandove zemalja članica EU koje su postavili u holu škole u cilju predstavljanja svih pozitivnih vrijednosti zemalja članica EU.

Voditeljica projekta je prof. Branka Pelin, a u projekt su uključeni učenici tri treća razreda, koji su u sklopu projekta kroz 30 radionica u 15 razreda predstavili po jednu državu koja je članica EU.

Nastup je otvorio zbor škole himnom EU „Oda radosti“, a učenici su potom održali prezentacije o aktivnostima na temu EU održanima u školi.

Prezenterica Paula Krajinović, istaknula je kako im je cilj učenicima i nastavnicima pružiti više informacija o EU, te ih upoznati s provođenjem projekta „Škola – ambasador Europske unije“, kao i mogućnostima utjecaja na donošenje odluka u EU parlamentu.

Štandove u holu škole posjetili su učenici koji su mogli i degustirati pojedine proizvode karakteristične za zemlje EU od grčkih salata do talijanskih salama.

Škola- ambasador Europskog parlamenta je program usmjeren na rad s mladima u svrhu podizanja svijesti i razine znanja srednjoškolaca o Europskoj uniji i parlamentarnoj demokraciji.

Ovakvi projekti su važni kako bi učenici postali svjesni da su građani Europske unije. Nažalost, razne ankete pokazuju da građani ne znaju čak ni datum ulaska Hrvatske u EU, a kamoli neke druge podatke pa tako ni koje koristi imaju od Europske unije, kao ni koje obveze Hrvatska i njeni građani imaju prema EU. Učenici na ovaj način dobivaju dobru sliku kako funkcioniraju europske institucije i na koji način mogu utjecati na donošenje odluka, što im je važno ne samo kao građanima, već i kao budućim stručnjacima ili sudionicima lokalnih i državnih vlasti.10.5.2018. - DruštvoBroj čitanja: 908 ... Autor: Martina ...

RSS