GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U Vukovaru održano 16. Memorijalno darivanje krvi Krajinović-Sović


U zgradi Gradskoga društva Crvenog križa Vukovar oko 60-ak članova Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije po 16. put darovali su krv za potrebe vukovarske bolnice.

Članovi ove udruge krv daruju od 2002. godine,  a 2004. s Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji te se od tada ova akcija provodi pod nazivom Memorijalno darivanje krvi Krajinović-Sović.

Ivan Krajinović Ićo, bio je radnik Petrokemije, heroj Domovinskog rata, pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i vukovarski branitelj koji je nakon okupacije Vukovara zarobljen i ubijen na Ovčari, dok je Miljenko Sović bio dugogodišnji predsjednik dobrovoljnog društva darivatelja krvi Petrokemije koji je umro na svom radnom mjestu.

Kada se udruga osnivala razmišljali smo o tome na koji način pomoći drugim udrugama i braniteljima. Naša udruga i Petrokemija jako su povezane s gradom Vukovarom, ne samo preko Luke Vukovar, nego je Petrokemija i donator jarbola na kojem je hrvatska zastava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata – rekao je Šalković.

Memorijal Krajinović - Sović pozdravio je vukovarski gradončelnik Ivan Penava koji je tom prilikom rekao da Vukovar kao pojam i fenomen stvaranja Hrvatske ima prijatelje diljem Lijepe naše i svijeta.

Gradonačelnik je također ovaj humanitarni čin hrvatskih branitelja okarakterizirao i kao suprotan tezama pojedinih medija koji pišu i govore o braniteljima kao nečem malignom u društvu.

"Ovaj projekt govori o tome tko su zapravo branitelji i kakve vrijednosti baštinimo iz Domovinskog rata. Također, projekt govori o tome koliko je za nas važan Domovinski rat i grad Vukovar kao njegova osnova i njegovo centralno mjesto. Preostaje mi samo da se zahvalim Gradu Kutini, Udruzi hrvatskih branitelja Petrokemije i građanima Kutine što su s Vukovarom povezani na današnji dan, ali sve ove godine koje su iza nas" – istaknuo je Penava.

 

S ostalim članovima udruge u Vukovar su došli i Anđelina Pića i Mario Krajinović, sestra i brat pokojnog Ivana Krajinovića.

"Došli smo s braniteljima koji čuvaju uspomenu na moga brata, koji je bio u vukovarskoj bolnici kao lakši ranjenik i van životne opasnosti, ali je ubijen na Ovčari nakon okupacije grada. Puno nam znači to što ljudi dolaze, posjećuju Vukovar, Memorijalno groblje, Ovčaru te da drže do naših branitelja koji su ostavili sve i došli braniti ovaj grad" - rekla je Pića i zahvalila svima koji čuvaju uspomenu na njezinog brata.

Tjedan Crvenog križa službeno se obilježava od 8. do 15. svibnja, a ravnateljica Gradskoga društva Crvenog križa Vukovar Zorica Grgić kaže da su ovime započeli obilježavanje.

Branitelji Petrokemije tijekom svog boravka u Vukovaru obišli su Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Ovčaru te spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Borovu selu i na Trpinjskoj cesti gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije Kutina danas broji 526 članova, radnika koji su se nakon Domovinskog rata vratili na svoja radna mjesta i svojim radom pridonose boljitku Petrokemije. S ovom tvrtkom Luka Vukovar ima vrlo dobre odnose, a uz gradonačelnika Penavu prilikom posjete Vukovaru pozdravio je i direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak.7.5.2018. - DruštvoBroj čitanja: 923 ... Autor: Martina ...

RSS