GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

23. Smotra dječjih tamburaških sastava i orkestara SMŽ


U Domu kulture u Kutini, u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine održana je 23. Smotra dječjih tamburaških sastava i orkestara. Po prvi puta smotra je bila županijskog karaktera koja je održana prema kriterijima Hrvatskog sabora kulture.

 Na smotri je nastupilo 68 sudionika iz 7 kulturno umjetničkih društava, a natjecala su se tri sastava i jedan orkestar.   U revijalnom dijelu programa nastupili su: KUD „Ilova“, KUD„Ivančice“ i KUD „Moslavec“, a u natjecateljskom dijelu KUD „Repušnica“, KUD „Husain“, HAKUD „Mošćenica“ i KUD „Moslavina“.

 „Grand prix” osvojio je tamburaški sastav KUD-a “Repušnica” kao ukupni pobjednik Smotre, koji je izveo folklorni mix: Hopa Joco, Moja diridika, Staro sito i Milicu, te skladbu Seljančice malena koju su popratili pjevanjem.
Profesor Ivan Potočnik zaključio je kako je Smotra praznik za žice te kako su svi sudionici na dobrom putu, a  vrijednosti ove Smotre dao je isti značaj kao i koncertu vrha tamburaške glazbe. Istaknuo je kako su Kutina i Sisačko-moslavačka županija jedni od rijetkih koji su pokrenuli smotru dječjih tamburaških sastava i orkestara, što je vrlo pohvalno za očuvanje tradicijske kulture.

 

 
Smotra je održana pod pokroviteljstvom Zajednice udruga u kulturi SMŽ i Grada Kutine, a otvorio ju je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Sisačko-moslavačku županiju i Zajednicu udruga u kulturi SMŽ predstavljala je Vlasta Mesić, viša savjetnica za potpore u prosvjeti, kulturi, športu i tehničkoj kulturi. Sudionicima smotre uručili su tom prilikom nagrade i priznanja.

 

 

 
Gradski savez KUD-ova Grada Kutine nakon održane smotre organizirao je okrugli stol na kojem je među ostalim rečeno kako ova smotra ima potencijala prerasti u smotru državnog karaktera. 

 

5.3.2018. - DruštvoBroj čitanja: 785 ... Autor: Radio Moslavina ...