GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Gradonačelnikov posjet Ministarstvu branitelja


Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Nenad Križić i tajnik Željko Motik, održali su 2. ožujka 2018. godine sastanak s gradonačelnikom grada Kutine, Zlatkom Babićem i predsjednikom HVIDRE Grada Kutine ujedno i predsjednikom koordinacije braniteljskih udruga u Kutini, Damirom Badanjkom u prostorijama Ministarstva hrvatskih branitelja na temu početka izgradnje stambeno-poslovne zgrade u Kutini na centralnom gradskom trgu.
Tim povodom, Zlatko Babić, gradonačelnik Grada Kutine i predsjednik HVIDRE, Damir Badanjak, informirali su Ministarstvo branitelja o napravljenom glavnom projektu za izgradnju predmetne zgrade, te da je za istu uspješno izdana građevinska dozvola. Stambeno-poslovna zgrada sastojala bi se od 21 stana za stradalnike iz Domovinskog rata, ali i gradske knjižnice, čitaonice, poslovnih prostora kao i multimedijalne dvorane.Za tekuću godinu planira se izrada izvedbene dokumentacije, te izgradnja pristupne ceste na centralnom trgu s popratnim parkiralištem, što je ujedno i preduvjet za početak same izgradnje.

Ministarstvo branitelja će u svoj financijski plan uključiti financiranje stanova za hrvatske ratne vojne invalide, dok će Grad Kutina nakon utvrđene financijske konstrukcije, uzeti u obvezu te istražiti mogućnost sufinanciranja od strane Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne skrbi.
Ukoliko spomenuta ministarstva nisu u mogućnosti sudjelovati u sufinanciranju, tada će Grad Kutina financirati dio zgrade u roh bau fazi.
Očekujemo da će izgradnja višenamjenske zgrade započeti tijekom 2019.godine.
Navedeni projekt treba biti primjer kako se u suradnji s lokalnom zajednicom i drugim tijelima državne uprave grade stanovi za stradalnike iz Domovinskog rata, ali se osim stambenih jedinica budućim korisnicima nude i dodatni sadržaji. Navedenim se pridonosi kvaliteti života korisnika stanova, ali i ostalih stanovnika grada Kutine kao i razvoju lokalne zajednice.  
Razlog današnjem sastanku, uz stambeni projekt, bilo je i sufinanciranje stećka na spomen obilježju Trokut u Novskoj za čiju je projektnu dokumentaciju izgradio Grad Kutina, te se planira kandidirati na natječaj od strane Ministarstva branitelja koji će biti objavljen tijekom ožujka.
U planu je da se ove godine izgradi  Stećak koji nedostaje na spomen obilježju Trokut Novska, a koji bi se odnosio na Grad Kutinu, Grad Popovaču i Općinu Velika Ludina.

Na stećku bi se nalazio popis naših  poginulih branitelja, heroja,  na zapadno slavonskom ratištu.2.3.2018. - DruštvoBroj čitanja: 819 ... Autor: Radio Moslavina ...