GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Radionica LAG-a Moslavina i RA Mrav za prijavu na natječaje iz Programa ruralnog razvoja


Na prvoj radionici LAG-a Moslavina i RA Mrav predstavljene su mogućnosti prijavljivanja na natječaje raspisane po mjerama 4 i 6 iz Programa ruralnog razvoja.
Grad Kutina će vlasnicima OPG-ova omogućiti besplatno korištenje konzultantskih usluga RA Mrav za izradu i prijavu projekata za mjere 4 i 6 iz Programa ruralnog razvoja RH te za prijavu projekata po istim mjerama za natječaje koje raspisuje LAG Moslavina. 
Vlasnici OPG-ova mogu se javiti na Natječaje Agencije za plaćanja u poljoprivredi te na Natječaje koje raspisuje LAG Moslavina. Naime, LAG Moslavina bio je prvoplasirani LAG u Hrvatskoj po LEADER mjeri te je LAG Moslavina i prvi LAG u Hrvatskoj koji je počeo sa objavom natječaja. Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina istaknula je kako u provedbi tih Natječaja dobro surađuje s RA Mrav te je pozvala vlasnike OPG-a da iskoriste mogućnost prijave svojih projekata i na Natječaje LAG-a Moslavina, prvi je raspisan prije nekoliko dana. „„LAG Moslavina na području LAG-a kroz tri godine plasirat će oko 10 mil. kn. Prvi LAG Natječaj jučer je objavljen, a odnosi se na potporu razvoju malih OPG-a, sukladan je mjeri 6,3,1 iz Programa ruralnog razvoja. Potpora je u iznosu od 15 tisuća eura, nekih 111 tisuća kn što je velika potpora manjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da se moderniziraju i povećaju svoju ekonomsku veličinu.“, rekla je Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina

LAG Moslavina ove će godine raspisati Natječaj za sufinanciranje 13 projekata. Ukoliko bude mogućnosti alokacije sredstava tada će se raspisati i dodatni natječaj za programe ruralnog razvoja. 
Tomislav Kojundžić, direktor RA Mrav zahvalio je na potpori Grada Kutine agenciji i vlasnicima OPG-ova te je pozvao sve vlasnike OPG-ova, osobito mlade poljoprivrednike da na suradnju sa RA Mrav i iskoriste mogućnosti besplatnih konzultantskih usluga, od izrade poslovnih planova do prijave projekta.

Iz mjere 4 Ruralnog razvoja do 16 travna vlasnici OPG-ova na Natječaje mogu prijaviti projekte restrukturiranja, modernizacije i povećanja konkurentnosti svojih poljoprivrednih gospodarstava u područjima ratarstva, vinogradarstva te cvijeća i ukrasnog bilja. Na natječaj se mogu javiti OPG-ovi ekonomske veličine od 6000 do 8000 eura. Prihvatljiva ulaganja su plastenici, staklenici, sortirnice, pakirnice, strojevi, oprema itd., a potpore mogu iznositi od 5000 do 3000 eura.
Nakon 2,5 godine čekanja raspisani su i Natječaji za sufinanciranje projekata po mjeri 6 iz Programa ruralnog razvoja, a riječ je o poticanju pokretanja nepoljoprivrednih djelatnosti na Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Natječaj je predstavila Maja Jankoska iz RA Mrav. „
„To je Natječaj kojem su prihvatljivi OPG-ovi koji imaju u sjedištu u naseljima do 5000 stanovnika. Visina potpore je 50 tisuća eura, to je fiksni iznos. Intenzitet je 100%, odnosno to su 100% bespovratna sredstva. Prihvatljivi su sektori: prerada, marketinga, pružanja usluga kao što su intelektualne, savjetodavne, šumarske, veterinarske usluge, pokretanje neke turističke djelatnosti te sektor tradicijskih i umjetničkih obrta.“, istaknula je Maja Jankoska.


Kako bi se što bolje pripremili za prijavu na Natječaja i bili što uspješniji u povlačenju sredstava iz EU fondova bit će organizirano nekoliko radionica za vlasnike OPG-ova na području LAG-a Moslavina. 
Prva radionica održana je danas u Kutini i izazvala je veliko zanimanje vlasnika OPG-ova.

28.2.2018. - GospodarstvoBroj čitanja: 1268 ... Autor: Radio Moslavina ...