GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Besplatno pisanje projekata i konzultantske usluge za OPG-ove


Grad Kutina će vlasnicima OPG-ova omogućiti besplatno korištenje konzultantskih usluga RA Mrav za izradu i prijavu projekata za mjere 4 i 6 iz Programa ruralnog razvoja RH te za prijavu projekata po istim mjerama za natječaje koje raspisuje LAG Moslavina. Najavio je to na konferenciji za novinare gradonačelnik Kutine Zlatko Babić te je pozvao vlasnike OPG-ova da se za suradnju jave u RA Mrav.„Dobit će besplatne savjete, na koju se mjere javiti i koje pogodnosti iz tih mjera mogu iskoristiti te kako napisati projekt. Dapače, RA Mrav sudjelovat će aktivno u pisanju projekta. Odlučili smo da RA Mrav svu pomoć radi besplatno, odnosno Grad Kutina će financirati plaću RA Mrav, to je pomoć vlasnicima OPG-ova, ali i razvoju gospodarstva Grada Kutine.“Vlasnici OPG-ova mogu se javiti na Natječaje Agencije za plaćanja u poljoprivredi te na Natječaje koje raspisuje LAG Moslavina. Naime, LAG Moslavina bio je prvoplasirani LAG u Hrvatskoj po LEADER mjeri te je LAG Moslavina i prvi LAG u Hrvatskoj koji je počeo sa objavom natječaja. Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina istaknula je kako u provedbi tih Natječaja dobro surađuje s RA Mrav te je pozvala vlasnike OPG-a da iskoriste mogućnost prijave svojih projekata i na Natječaje LAG-a Moslavina, prvi je raspisan jučer.„LAG Moslavina na području LAG-a kroz tri godine plasirat će oko 10 mil. kn. Prvi LAG Natječaj jučer je objavljen, a odnosi se na potporu razvoju malih OPG-a, sukladan je mjeri 6,3,1 iz Programa ruralnog razvoja. Potpora je u iznosu od 15 tisuća eura, nekih 111 tisuća kn što je velika potpora manjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da se moderniziraju i povećaju svoju ekonomsku veličinu.“
LAG Moslavina ove će godine raspisati Natječaj za sufinanciranje 13 projekata. Ukoliko bude mogućnosti alokacije sredstava tada će se raspisati i dodatni natječaj za programe ruralnog razvoja.  Tomislav Kojundžić, direktor RA Mrav zahvalio je na potpori Grada Kutine agenciji i vlasnicima OPG-ova te je pozvao sve vlasnike OPG-ova, osobito mlade poljoprivrednike da na suradnju sa RA Mrav i iskoriste mogućnosti besplatnih konzultantskih usluga, od izrade poslovnih planova do prijave projekta. Iz mjere 4 Ruralnog razvoja do 16 travna vlasnici OPG-ova na Natječaje mogu prijaviti projekte restrukturiranja, modernizacije i povećanja konkurentnosti svojih poljoprivrednih gospodarstava u područjima ratarstva, vinogradarstva te cvijeća i ukrasnog bilja. Na natječaj se mogu javiti OPG-ovi ekonomske veličine od 6000 do 8000 erua. Prihvatljiva ulaganja su plastenici, staklenici, sortirnice, pakirnice, strojevi, oprema itd., a potpore mogu iznositi od 5000 do 3000 eura. Nakon 2,5 godine čekanja raspisani su i Natječaji za sufinanciranje projekata po mjeri 6 iz Programa ruralnog razvoja, a riječ je o poticanju pokretanja nepoljoprivrednih djelatnosti na Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Natječaj je predstavila Maja Jankoska iz RA Mrav. „To je Natječaj kojem su prihvatljivi OPG-ovi koji imaju u sjedištu u naseljima do 5000 stanovnika. Visina potpore je 50 tisuća eura, to je fiksni iznos. Intenzitet je 100%, odnosno to su 100% bespovratna sredstva. Prihvatljivi su sektori: prerada, marketinga, pružanja usluga kao što su intelktualne, savjetodavne, šumarske, veterinarske usluge, pokretanje neke turističke djelatnosti te sektor tradicijskih i umjetničkih obrta.“
Kako bi se što bolje pripremili za prijavu na Natječaja i bili što uspješniji u povlačenju sredstava iz EU fondova bit će organizirano nekoliko radionica za vlasnike OPG-ova. Radionica u Kutini bit će održana u srijedu, 28. veljače u 12 sati u LAG-u Moslavina u Kutini, Tržna 8. Gradonačelnik Kutine pridružio se pozivu kojeg su svim zainteresiranim poljoprivrednicima, vlasnicima OPG-ova uputili iz RA Mrav i LAG-a Moslavina. (nb)


LAG Moslavina raspisuje

1. LAG Natječaj za "Potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ 
(sukladan Podmjeri 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja). Natječaj je objavljen 22.2.2018.g., a detalje o istom možete pronaći na web stranici LAG-a: www.lag-moslavina.hr. Rok za podnošenje prijave projekata biti će od 13.3.2018. do 13.4.2018. godine.

Pozivaju se zainteresirani poljoprivrednici s područja LAG-a koji se nalaze u dijelu Sisačko-moslavačke županije, a namjeravaju se prijaviti na LAG Natječaj, da prisustvuju Radionici, koja će se održati u Kutini (u sali za sastanke gradske tržnice, Tržna 8), 28. veljače 2018. godine od 12,00 sati.
23.2.2018. - GospodarstvoBroj čitanja: 2162 ... Autor: Radio Moslavina ...