GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Skupština GS KUD-ova Kutine


Gradski savez KUD-ova Grada Kutine jučer je održao godišnju skupštinu koja je okupila voditelje KUD-ova kako bi ih izvijestila o rezultatima u protekloj godini, te najavila program za 2018.  Izvješće za proteklu godinu podnio je predsjednik GS KUD-ova Darko Preglej, te tajnica KUD-a Jasminka Molnar. Godina je bila uspješna po pitanju organiziranja i sudjelovanja na raznim priredbama. Kutina se može pohvaliti s 10 KUD-ova koji se svaki na svoj način predstavljaju sa svim svojim skupinama. Tako na pdručju Grada djeluje 10 folklornih skupina, 9 dječjih folklornih skupina, 10 pjevačkih skupina, 7 tamburaških sastava odraslih, 3 dječja tamburaška sastava, te jedan puhački orkestar.  U 2018. Godini bit će održano nekoliko smotri i velikih događaja s folklorom u središtu, ali Kutinčani će gostovati i na županijskim i ostalim smotrama diljem Lijepe naše, te će i sami biti domaćini pojedinih županijskih smotri. Osobito su dobro povezani sa Slavoncima iz Vinkovaca, Đakova, Broda i Županje što će nastaviti njegovati i dalje.  

 Trajno prisutan problem Gradskog saveza KUD-ova je nedostatak sredstava kojih bi trebalo biti više kako bi se svi planovi i brojne aktivnosti KUD-ova kvalitetno realizirale. Zasad se KUD-ovi pokrivaju s budžetom od 185.000 kn, ali trebalo bi im više sredstava. Kako je rekla tajnica GS KUD-ova Jasminka Molnar, radi se na tome da se GS KUD-ova uključi u EU projekte, te se javlja na raspisane natječaje s raznih razina kako bi se privukla značajnina sredstva I omogućio još kvalitetniji rad. Voditelji koštaju, a ako se želi zadržati razina to je potrebno i isfinancirati, moglo se čuti u raspravi o radu folklornih društava. 

 Skupštini Gradskog saveza KUD-ova nazočili su i zamjenica gradonačelnika Sonja Repić, te pročelnik za društvene djelatnosti Grada Kutine, Željko Tomičić. Upoznati su sa problemima KUD-ova koji očekuju snažniju financijsku potporu, a hoće li se predviđena sredstva uvećati kroz rebalans ili kroz vlastiti angažman na projektima i natječajima vidjet će se tijekom godine. Usprkos svemu KUD-ovi rade vrlo dobro, a GS KUD-ova Grada Kutine član je Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, te se u svome radu pridržavaju propisanih pravila utvrđenih u navedenim organizacijama.  (gp/ml)23.2.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1311 ... Autor: Radio Moslavina ...