GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

“Naše more Jadransko” – kolekcija Pohižek


U Galeriji Muzeja Moslavine sinoć je otvorena izložba slika kolekcionara Stjepana Pohižeka iz Sesveta pod nazivom “Naše more Jadransko”.


Izložbu je uvodno predstavila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić najavljujući likovni ugođaj našeg plavog Jadrana u zimskoj atmosferi kreiranja ovog kulturnog događaja, jednog od brojnih koje je Muzej Moslavine upriličio u posljednjih nekoliko mjeseci.
  Stjepan Pohižek pasionirani je ljubitelj umjetničkih djela, a njegova zbirka ne sastoji se samo od slika u raznim tehnikama, već i od skulptura, keramičkih formi i drugih vrsta umjetničkog izričaja poznatih i manje poznatih akademskih slikara. Tako je ovom prilikom Kutinčanima predstavio razne motive naše Jadranske obale, koji na izravan i neizravan način zrače plavetnilom i mirisima maslina, brodova, mora i juga.

 Više o djelima autora rekao je pov. umjetnosti prof. Mladen Mitar ističući vrijednost radova više i manje poznatih akademskih slikara od Žapčića, Hasanefendića, Jušića do mnogih drugih… Mladen Mitar je svojim osvrtom pohvalio upornost autora u potrazi za novim predmetima, te rekao ponešto o kolekcionarstvu kao takvom i njegovom značaju u čuvanju umjetnina koje svakim danom sve više govore o sačuvanom trenutku u djelu svakog autora. 

  Na riječima podrške skromno je zahvalio samozatajni ljubitelj umjetničkih djela koji ih brižno i pažljivo sakuplja i čuva. Izložbu je glazbom na harmonici popratio učenik OGŠ. B. Papandopula, Filip Gredelj, a otvorila ju je zamjenica gradonačelnika Sonja Repić. Ona je tom prilikom zahvalila Muzeju Moslavine na nizu održanih kulturnih događaja, a građane je pozvala u Galeriju Muzeja Moslavine kako bi uživali u djelima odabranih autora i ugođaju morskog plavetnila iz različitih pogleda na Mediteran. (gp/ML)
16.2.2018. - KulturaBroj čitanja: 1335 ... Autor: Radio Moslavina ...