GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

„6 milimetara“ – promocija knjige Josipe Pavičić


„Otkud toliko snage u tako krhkom tijelu, pitali smo se gledajući tu mladu ženu i slušajući njezinu priču. Stajala je ispred nas nježna i krhka, a njezine riječi mirne i poticajne izazivale su poštovanje i divljenje, suze, ali i smijeh“ – riječi su to koje opisuju emocionalnu snagu autorice knjige "6 milimetara" Josipu Pavičić koja je u Knjižnici i čitaonici Kutina podijelila svoju životnu priču.

 Josipa Pavičić Berardini u Kutini je, nakon 57 gradova, promovirala svoju knjigu ŠEST MILIMETARA: ispovijest o boli i pobjedi. Dijagnoza karcinoma dojke u 35. godini izazvala je u njoj strah i tjeskobu, ali i dovela do odluke da bolest najprije prihvati, a zatim ju pobijedi. Pobjeda je uključivala i pisanje koje suočava, djeluje terapijski i liječi… „Bolest počinje u glavi. Rak je bolest duše“, govorila je Josipa pričajući o svojih šest koraka izlječenja:


1. Voljeti sebe bez obzira na sve jer ako to ne učinimo, kako možemo očekivati da će to učiniti netko drugi.

2. Prihvatiti sebe i druge i sve događaje, pa i rak.
3. Donositi odluke bez pritiska i mijenjati ih ako treba, ništa nije zauvijek.
4. Oprostiti sebi i drugima, živjeti slobodno bez mržnje i zavisti jer sve loše što mislite o drugima dajete samo sebi.
5. Zahvalnost. Zaboravljamo biti zahvalni za sve dobro i lijepo što imamo, to nam se podrazumijeva. Tek nam bolest osvijesti kako je dobro biti zdrav.
6. Pronaći smisao u svemu što radimo. Živjeti život sada i biti sretni sada.

 
Kao ambasadorica Europa Donne Hrvatska Josipa je istaknula važnost preventivnih pregleda i gotovo zamolila sve prisutne žene da jedan dan u godini posvete sebi i odu na pregled jer rak je izlječiv, ako se otkrije na vrijeme. Kupnjom knjige Kutinčanke su sudjelovale i u humanitarnoj akciji jer dio sredstava od prodaje knjige ide za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.12.2.2018. - KulturaBroj čitanja: 1002 ... Autor: Radio Moslavina ...