GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Čiji je Škrlet?


Škrlet je izvorna sorta vina iz Moslavine. Udruga vinogradara i voćara Lujo Miklaužić Kutina Kutina revitalizirala je ovu staru sortu tako što je pokrenula i provela projekt klonske selekcije Škrleta. U Upisniku sortnih listi Republike Hrvatske Škrlet je upisan kao prva klonirana sorta u Hrvatskoj, i bila je to prva izvorna sorta vina koja je prošla klonsku selekciju. Istaknuto je to na reodvnoj godišnjoj skupštini Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina te je poručeno svima koji sada nakon ovog velikog posla svojataju Škrlet da u tome neće uspjeti. „Udruga je Škrlet vratila u život i znat ćemo očuvati Škrlet, našu djedovinu!“, poručeno je sa Skupštine.      Promociji Škrleta najviše je doprinijela izložba MoslaVina, jedina izložba izvornih vina u Hrvatskoj. Šrklet i MoslaVina sada su prepoznatljivosti Kutine i Moslavine te će udruga nastaviti promociju ova dva projekta uključivanjem u razne turističke manifestacije i programe u suradnji s brojnim udrugama, ustanovama i institucijama. 
     „Ove godine MoslaVina će biti organizirana jubilarni 25. put i bit će to do sada najveća i najbolja izložba vina u Kutini, a održat će se 1. i 2. lipnja u Vinskom dvoru i na glavnom gradskom trgu.“, najavio je predsjednik Udruge Zoran Jančar.     Članovi Skupštine složili su se da treba uložiti dodatne napore u promociji Škrleta i odlučno se oduprijeti svojatanju Škrleta iz drugih županija. Tako je zaključeno da treba više raditi na promociji Škrleta, a posebno brendrianju Škrleta. Taj je projekt dosad nekoliko puta započet, ali nikad nije uspješno proveden. Također je predloženo izdavanje knjige Moslavačke sorte vina. Moslavina je jedna od rijetkih regija u Hratskoj koja ima tri autohtone sorte vina: Škrlet, Moslavac i Dišeču raninu.  U raspravama u radu Skupštine istaknuto je kako je Udruga pomlađena te je istaknuto što su se mladi članovi aktivno uključili u brojne aktivnosti Udruge. Udruga vinogradara će i dalje organizirati edukativne programe i stručna predavanja za unapređenje vinogradarstva i podrumarenja te podizanje razine kulture vina. Predložen je i novi projekt, koji bi bio nastavak Klonske selekcije. Riječ je projektu istraživanja pripremanja podloge i ostalih uvjeta za poboljšanje prinosa i kvalitete Škrleta. I taj bi se novi projekt, kao i klonska selekcija prove u suradnji sa Agronomskim fakultetom iz Zagreba, Gradom Kutinom i Sisačko-moslavačkom županijom. Ove godine uz 25. obljetnicu bit će izdanja knjiga o 25 godina izložbe MoslaVina, jedine izložbe izvornih sorti vina Hrvatske. 
 U raspravi je upozoreno kako je smanjen broj sponzora te je rad Udruge prošle godine bio prilagođen financijskim mogućnostima, a tako će biti i ove godine. Unatoč poteškoćama u kojima se nalazi Petrokemija suradnja nije prekinuta i dalje će biti nastavljena, rečeno je. Istaknuta je potreba prijavljivanja na EU projekte u suradnji s drugim udrugama kako bi se dodatno promovirala Udruga, Škrlet i vinarstvo u Moslavini. 

Vinogradari su upozoreni na pojavu i razornost zlatne žutice te su pozvani da se educiraju i poduzmu zaštitne mjere protiv ove razorne pojave. 

 Program rada i nastojanja Udruge vinogradara podržali su Davor Kljakić, predsjednik GV Kutine i Sonja Repić, zamjenica gradonačelnika Kutine. (nb)
12.2.2018. - DruštvoBroj čitanja: 950 ... Autor: Radio Moslavina ...