GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Što više domaćih proizvoda u kutinskim školama!


Kako osigurati da kutinski osnovnoškolci dobiju što kvalitetniju hranu, odnosno da proizvođači s kutinskih OPG-ova sa svojim kvalitetnim proizvodima uđu u kutinske škole pitanje je koje je postavio vijećnik MOST-a Ivica Glibo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. „Na web stranicama grada Kutine bili su vidljivi natječaji koje su škole otvorile po pitanju nabavke svježeg voća i povrća. Neki gradovi, poput Siska i Bjelovara, hvale se s modelima gdje su uspjeli da se škole i vrtići s njihovog područja u potpunosti opskrbljuju s lokalnih OPG-ova. Sudjeluju li kutinski OPG-ovi u prehrani naših učenika i kako mi taj postotak možemo povećati?“.
   Privremeni pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić rekao je kako se to pitanje odnosi na shemu voća i povrća u osnovnim školama. Ministarstvo poljoprivrede upravo kako bi pomoglo OPG-ovima raspisalo je javni poziv gdje su odredili određene ciljne skupine djece za voće i povrće za učenike osnovnih i srednjih škola. Javni poziv trajao je do 30.6. prošle godine i sve su se škole mogle javiti na taj javni poziv kao što su i učinile sve kutinske Osnovne škole. Na javni poziv javilo se 87 dobavljača, a Ministarstvo je dostavilo školama popis dobavljača od kojih škole mogu naručiti voće i povrće. Nažalost s područja Grada Kutine niti jedan OPG nije bio na tom popisu. Da li nisu znali ili nisu ispunjavali uvjete u ovom trenutku ne znam, ali treba vidjeti može li neki do naših OPG-ova zadovoljiti te uvjete“, rekao je pročelnik.
 U svakom slučaju u 6. mjesecu bit će ponovno raspisan natječaj i treba informirati OPG-ove kako bi se i oni našli na tom popisu dobavljača. Kutina ima logistiku i tržnicu i treba raditi na iznalaženju modela kako bi se domaći proizvodi u što većoj mjeri našli u kutinskim školama – zaključak je ove rasprave. (gp/ml)1.2.2018. - PolitikaBroj čitanja: 1376 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS