GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Usvojena Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada


Gradsko vijeće Kutina održalo je jučer svoju 6. sjednicu koja je počela aktualnim satom. Među glavnim točkama dnevnog reda, koji ovaj puta nije bio preopširan, bilo je usvajanje Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog  otpada i biorazgradivog komunalnog otpada Grada Kutine. Odluka je donesena jednoglasno, nakon što je provedena javna rasprava u vremenu od 22. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine.  Vijećnik Dragutin Vagner (HSS) postavio je pitanje zašto prethodno nije održana najavljena tematska sjednica o Eko Moslavini, budući da se ova odluka odnosi na istog davatelja usluga. „Tematska sjednica bit će održana, no čeka se nalaz revizije te će se tada raspravljati o stanju u poduzeću i planu za predstojeće razdoblje. Donošenje ove odluke je zakonska nužnost i ovo nam je rok koji moramo ispoštovati“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić. Odluku je detaljnije obrazložio pročelnik za komunlano gospodarstvo Eduard Gelešić.
Vijećnici Ivica Glibo (MOST) i Irena Vdović (nezavisna vijećnica) na istom su tragu u svojim raspravama izrazili potrebu za odvajanjem otpada i širenjem jačanja svijesti kod građana o potrebi razvrstavanja otpada na kućnom pragu. Krajnji cilj je otpad koji se odvozi na deponiju svesti na minimum. Građani će biti motivirani i naplatom po volumenu otpada, a preduvjet je čipiranje kanti odnosno kontejnera, a što je želja građana Kutine već duže vrijeme. Da će ovdje biti problema kod provođenja odluke u praksu, sasvim je sigurno a na dnevnoj bazi pokazat će se koji su konkretni problemi s kojima će se susresti davatelj usluge Eko Moslavina i sami građani. 

   Vijećnici su uz ovu odluku usvojili i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za kreditna zaduženja Dječjem vrtiću, te osnovnim školama Mate Lovraka, Stjepana Kefelje, te OŠ Banova Jaruga u svrhu ulaganja u projekte energetske obnove ovih ustanova. Prijedlog je iznio privremeni pročelnik za financije Grada Kutine, Ivan Crnac.   

 Vijećnici su potvrdili i odluku o financiranju političkih stranaka i članova izabranih s liste birača zastupljenih u Gradskom vijeću. Za informaciju građanima za svakog člana gradskog vijeća planiran je iznos od 332 kn mjesečno, tako da pojedinim političkim strankama pripadaju sredstava srazmjerno broju njezinih članova u vijeću.  Ukoliko se radi o podzastupljenim spolu što su evidentno žene, iznos od 332 kn je uvećan za 10%. Donesena je i Odluka o prodaju paketa dionica tvrtke Pevec odnosno paketa od 7704 dionice navedenog trgovačkog društva.

   Na aktualnom satu vijećnik Damir Petravić (SMB 365) postavio je pitanje o odlaganju, kako je rekao opasnog otpada u Gornjoj Gračenici, a govori se o lokaciji u blizini izvora pitke vode u Ravniku. „Odlaganje otpada u Gornjoj i Donjoj Gračenici tiče se stanovnika s područja Popovače, u manjoj mjeri nas. Projekt proučavaju naše stručne službe i tvrtka Moslavina d.o.o. Od Ministarstva se traži zadovoljavanje svih kriterija za uporabnu i okolišnu dozvolu kako se ne bi ugrozio vodotok. Zasad je riječ o uvrštavanju tog postrojenja u prostorni plan Popovače. Detalje zasad ne znamo“, rekao je gradonačelnik. Petravića zanima i hoće li Grad Kutina prodati Mali Lošinj, jer grad Popovača i općina Velika Ludina izrazili su želju za prodajom svojih udjela. Gradonačelnik je rekao kako se odluka o prodaji udjela Malog Lošinja neće donijeti bez odluke Gradskog vijeća.

   Iz aktualnog sata izdvajamo pitanje vijećnika Dražena Burića (HSP) koji je upozorio je na problem s kanalizacijom odnosno prelijevanjem vode kod kiša u Krču na cesti prema industrijsko logističkoj zoni, što otežava život mještanima. Rečeno je da će se to sanirati. Vijećnika Šnjarića (HSLS) je zanimala evidencija nenaplaćenih potraživanja od pravnih i fizičkih osoba što je ukupno oko 8 mln kn, a riječ je uglavnom o nenaplaćenoj komunalnoj naknadi prema pravnim osobama, što je će se, kako je najavljeno, ubrzo rješavati. Josip Prajner (DSU) predložio je da se tržnica otvori i drugim danima osim srijedom i subotom, kao i da se jednosmjerna ulica prema tržnici vrati na staro stanje, odnosno otvori u oba pravca. O toj temi raspravljat će se s direktorom KSK Kutina i vidjeti kakav je interes tržišta, a za pretpostaviti je da će se i policiju pitati kakva su najbolja prometna rješenja u tom dijelu. Barbaru Mihaljević SDP zanima kada će doći tvrtka Zigler. Kako je rečeno trebala bi početi s radom u 3. mjesecu, ali situacija nije jednostavna, postoje brojni administrativni problemi, ali Grad će podržati i napraviti sve da dođe do novih zapošljavanja. Nebojša Čović (HDZ) ukazao je na loše stanje i derutan dio pločnika kod središnjeg križa i mrtvačnice na kutinskom groblju. Babić je najavio uređenje tog dijela groblja, kao i mogućnost kupnje grobnih mjesta za života u Kutini. Riječ je o 36 grobnih mjesta, a cijena s PDV-om je cca 15.000 kn. (gp/ml)

  
    31.1.2018. - PolitikaBroj čitanja: 1514 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS