GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Noć muzeja 2018.


Muzej Moslavine u Kutini sinoć je organizirao Noć muzeja 2018. čime se pridružio obitelji od preko 250 muzeja diljem Hrvatske koji su obilježili ovu večer.  
  Kutinski Muzej tradicionalno organizira Noć muzeja, a ovogodišnja tema «Muzej i sport» izvrsno se uklopila u duh našeg grada jer Kutina je, uz ostalo, poznata po sportu. O značaju sporta i njegovoj korelaciji s muzejima, ali i važnosti kutinskog sporta u svojoj je zanimljivoj prezentaciji pod nazivom «Sport kao izvor muzeologije i muzeja» izložio dr. Marcel Vučetić, ravnatelj Sportskog centra Kutina.
 Uvodnom predavanju prethodila je riječ ravnateljice Muzeja Moslavine, Jasmine Uroda Kutlić, koja je pozdravila brojne posjetitelje Noći muzeja među kojima i gradonačelnika Kutine, Zlatka Babića. Kako je rekla drago joj je da je sport ovogodišnja tema, dodavši kako naizgled ležerna tema itekako ima svoje značajke kroz povijest, te je ovo na neki način i poziv u prikupljanju predmeta od povijesne važnosti iz ove domene. 

Budući da  Muzej Moslavine uvijek ima i program za djecu ne bi li im od malih nogu usadio ljubav prema povijesti i arheologiji, i ove je godine za njih organiziran obilazak stalnog postava uz kustosa, te razne rimske igre, kao i projekciju filma «Hlapićeve sportske igre» u duhu ovogodišnje teme.

 Pokazno vježbanje yoge uz Padma yoga studio okupilo je u Muzeju uglavnom velik broj žena svih generacija, a istovremeno je bilo moguće gledati rukometno prvenstvo.
 Ove godine manje se gledala utakmica, a više uživalo u programu, zaključak je mnogih posjetitelja, no nitko nije bio zakinut ukoliko je želio pratiti sport.

 

 

Na folklornoj radionici uz voditeljicu Slavicu Moslavac i demonstratore, članice VS Rusalke i članice KUD-a Ivančice, plesati su učile sve zainteresirane polaznice, odnosno polaznici. Projekcija najljepših trenutaka hrvatskog sporta pred kraj programa, uz izvlačenje dobitnika nagradne igre i dodjelu nagrada, zaključila je još jednu uspješnu Noć muzeja, manifestaciju koja već godinama okuplja građane i poziva ih na druženje bez obzira o kojoj je temi riječ. Tako je bilo i ove godine. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako na Noći muzeja nije prvi puta, ali je prvi puta u svojstvu gradonačelnika došao dati podršku ovoj manifestaciji. Pohvalio je organizaciju u cijelosti, a posebno zanimljivim ističe predavanje dr. Marcela Vučetića o sportu, osobito njegov zadnji dio u osvrtu na kutinski sport.  (gp/ml) 

 

 

 27.1.2018. - KulturaBroj čitanja: 1231 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS