GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Skupština Udruge pčelara “Metvica”


Udruga pčelara “Metvica” Kutina održala je svoju redovnu godišnju skupštinu na kojoj su se okupili pčelari s područja grada Kutine, ali i njihovi prijatelji, pčelari susjednih gradova i općina, članovi njihovih udruga od Popovače, preko Siska, do Lipika, sve do pčelara iz BiH…

 Svi oni, kao pčelari, imaju iste probleme a skupština je uvijek prilika da se o tim problemima raspravlja kako bi se došlo do najboljih rješenja obzirom na okolnosti.Kako nam je rekao predsjednik Udruge, dugogodišnji pčelar Ivan Lončarević, prošla je godina bila loša, ali tako je bilo I nekoliko prethodnih godina.  “Od 2014. su se zaredale loše godine u pčelarstvu. Pčele se moraju prihranjivati što nekada nije trebalo. Čak smo tražili da nam država pomogne jer s problemima se teško nosimo. Ako godina bude loša bit će problema, a cilj udruge je opstanak pčela. Pčela više ne može preživjeti bez liječenja”, rekao je Ivan Lončarević. 
Tom prilikom upozorio je na zakonsku regulativu koja ne ide na ruku pčelarima, te s te strane pčelari očekuju pomoć i razumijevanje s viših razina.

 Kutinska Udruga pčelara “Metvica” ima bogato iskustvo i poznata je po svojim kvalitetnim proizvodima. Nešto više od 60 članova udruge redovito plaća članarinu, a tridesetak pčelara koji djeluju na našem području nisu članovi udruge. Ono po čemu su prepoznatljivi kutinski pčelari je njihov med, ali i ostali kvalitetni proizvodi na bazi meda poput propolisa koji sve više, kako nam je rekao Darko Ozimec, postaje lijekom 21. stoljeća.
Medari su u kutinskom Hotelu izložlili svoje proizvode, a bogati štandovi pokazuju sav trud i kvalitetu njihovog rada usprkos problemima u pčelarstvu.  Cijena meda pada zbog porasta uvoza, no svi znaju da je med koji naprave naši pčelari nezamjenjiv po svojoj kvaliteti, te da se isplati izdvojiti kuna više za domaći med provjerenih proizvođača koji je i trenutno nezaobilazan lijek protiv gripe, ali i način podizanja našeg imuniteta.

 Skupštini medara uz goste pčelare i predstavnike sa svih razina, prisustvovala je i Anica Lenart iz LAG-a Moslavine, te gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić. On je u svom obraćanju pčelarima rekao kako je podrška grada Kutine pčelarima neupitna. “Drago mi je što vaša udruga tako kvalitetno radi usprkos poteškoćama. Vaša monografija govori sve o vašem radu tijekom dugog niza godina, što potvrđuju i naši sugrađani kupujući vaš kvalitetan med. Grad Kutina podržat će rad vaše udruge, a ovu priliku koristim i da vam zahvalim na vašem sudjelovanju u društvenom životu, jer nema događanja u Gradu Kutini na kojem vaša udruga nije prisutna što znači promociju domaćih lokalnih proizvoda čemu i težimo”, zaključio je gradonačelnik. (gp/ml)22.1.2018. - DruštvoBroj čitanja: 1281 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS