GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

INA obustavila isporuku plina Petrokemiji


INA je jutros u 6 sati, kako je jučer i najavila, prekiunula isporuku plina Petrokemiji. Proizvodnja u kutinskoj tvornici mineralnih gnojiva nastavljena je, jer je dostavu plina Petrokemiji nastavio PPD. Ovo rješenje potrajat će najdulje 7 dana.
Vijest o najavi prekida isporuke plina iz INA-e prema Petrokemiji jučer su rano ujutro prenijeli Sindikati i Udruga branitelja iz Petrokemije. 
INA je najavila prekid isporuke plina Petrokemiji zbog dugovanja za dosad isporučeni plin. Neslužbeno se doznaje kako Petrokemija INA-i za plin duguje 100 mil. kn. Također neslužbeno se doznaje kako INA nije prekinula isporuku plina zbog ukupnog duga, nego zbog toga što Petrokemija INA-i nije platila zadnji ispostavljeni račun za plin.

Jučer poslijepodne u Zagrebu Vlada RH održala je sastanak sa Nadzornim odborom i Upravom Petrokemije.

Nakon tog sastanka Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije izjavio je kako proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemiji neće biti prekinuta.„Nećemo prekinuti proizvodnju, neće biti prekida isporuke gnojiva kupcima. U stalnoj smo komunikaciji sa INA-om i pronalazimo rješenja. INA će i dalje isporučivati plin, bit će postignut dogovor. Radimo na detaljima, sasvim sam siguran da neće biti nikakve eskalacije.“


Sindikati i Udruga branitelja iz Petrokemije jučer su u svom priopćenju za javnost upozorili kako INA ugrožava proces dokapitalizacije Petrokemije koji je trebao biti dovršen do kraja prošle godine. Petrokemija traži strateške partnere koji bi u Petrokemiju uložili ukupno 450 mil. kn i tako osigurali likvidnost i stabilizaciju poslovanja. Proces dokapitalizacije nije završen u roku, a Petrokemija je tako ispunila zakonske stečajne razloge. Ipak, proces dokapitalizacije se nastavlja, najavio nakon sastanka sa Nadzornim odborom i Upravom Petrokemije premijer Andrej Plenković. „Nastavlja se proces dokapitalizacije i mislim da je ključ da svi akteri sudjeluju do kraja i da se nađe dugoročno održivo rješenje.“.


Interes za sudjelovanje u dokapitalizaciji Petrokemije obvezujućim je ponudama iskazalo 12 zainteresiranih investitora. Neslužbeno se doznaje kako su u međuvremenu  odustali Azoty i Borealis. U dokapitalizaciji će sudjelovati Janaf i HEP, preko kojih bi država zadržala 25%+1 dionicu. Također neslužbeno se doznaje kako su u dokapitalizaciji trebali sudjelovati PPD i INA svaki sa više od 100 mil. kn. 
Proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemiji se nastavlja i očekuje se dugoročno rješenje problema. Također se kroz nekoliko mjeseci očekuje i završetak procesa dokapitalizacije i nastavak restrukturiranja Petrokemije. (nb)

18.1.2018. - PolitikaBroj čitanja: 933 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS