GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Povećane plaće zaposlenika gradske uprave i gradskih ustanova


Zaposlenicima Gradske uprave Kutine i gradskih ustanova za iduću godinu su povećane plaće. Određeno je to Sporazumom o materijalnim pravima zaposlenika kojeg su s gradonačelnikom Kutine potpisali predstavnici sindikata gradske uprave, Dječjeg Vrtića, Pučkog otvorenog učilišta, Sportskog centra, Muzeja Moslavine i Javne vatrogasne postrojbe. 
Ovim povećanjem osnovice plaća za 1,5% i povećanjem otpremnina sa 15 tisuća na 20 tisuća kn još nisu dostignuta prava iz temeljnog Kolektivnog ugovora iz 2009. godine, istaknuli su svi potpisnici Sporazuma. Zato je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio predstavnicima sindikata na razumijevanju te je dodao kako su pregovori bili više razgovori obilježeni međusobnim uvažavanjem. „Možemo biti zadovoljni svi, isto tako svi možemo biti nezadovoljni. Nismo zadovoljni činjenicom da ovo povećanje osnovice, za vrijednost boda nije ono što je sindikat očekivao, jer to nije dovoljno da bi zadovoljio razinu osobnih dohodaka zaposlenika u ustanovama, jer oni imaju veći broj djelatnika sa srednjom stručnom spremom ili NKV, njihove su plaće daleko od osiguranja normalnog standarda života.“, rekao je gradonačelnik. 
Zaposlenici gradske uprave i gradskih ustanova, ukupno 200 zaposlenih, uz veće plaće i povećanje otpremnine iduće godine imaju i pravo na regres od 2 tisuće kn te Božićnicu od 500 kn. „To je još ispod razine Kolektivnog ugovora iz 2009. godine, više nismo mogli s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi gradski proračun.“, istaknuo je gradonačelnik Kutine i dodao, „Osnovica za plaću povećana je za 1,5%, znamo da je osnovica bila 2261 kn, ona je sada povećana na 2300 kn. Ta osnovica je ispod 2380 kn što je određeno temeljnim Ugovorom. Tako da  sindikat u ovom Sporazumu, odnosno aneksu Kolektivnog ugovora kojeg potpisujemo prihvaća odricanje od nekoliko prava koje proistječu iz temeljnog Ugovora, a to je i pravo na osnovicu od 2380 kn. Znači, mi tu osnovicu moramo podići za još 3% kako bismo došli na razinu Ugovora iz 2009. godine. Takav isti aneks o povećanje osnovice za 39 kn bio je i prošle godine. Druga je važna stavka u ovom Sporazumu kojeg potpisujemo da smo povećali otpremnine sa 15 tisuća kn, na 20 tisuća kn. U financijskom dijelu to su jedina dva ustupka koja smo dogovorili sa sindikatima.“, naglasio je gradonačelnik Kutine
Predstavnici Sindikata izrazili su zadovoljstvo napretkom koji se potvrdio u potpisanom Sporazumu. „To nije na razini koju smo željeli i očekivali.“, naglasio je Davor Rakić, povjerenik Sindikata EKN i dodao; „Dobili smo nešto manje nego što smo inicijalno tražili. Isto tako Grad je dao nešto više nego što je inicijalno nudio. Nadamo se da će se u narednih godinu, dvije iz ovog Sporazuma ugovora nešto izbaciti i poravnati sa onim što je ugovoreno u Kolektivnom ugovoru za gradske ustanove i upravu. Ti ugovori sežu u 2009. godinu i od onda se ovakvim Sporazumima sindikati odriču dijela prava ugovorenih Kolektivnim ugovorom. Ima ih ovdje, slovom i brojkom 10. Dakle, deset različitih prava je umanjeno ili potpuno umanjeno što se tiče sindikata.“, istaknuo je Davor Rakić. 
 Glavni povjerenik Sindikata EKN podsjetio je kako su sindikati i zaposlenici gradske uprave i ustanova u proteklim godinama imali razumijevanja za gospodarsku krizu te su se odrekli svojih prava i odricanjem doprinijeli prevladavanju krize, rekao je Davor Rakić. „Mi smatramo da je ta kriza prošla i da se stvari moraju vratiti na početnu poziciju, na ovaj ili o na način. To smo počeli prošle godine sa manjim povećanjem plaća, sada se to nastavlja sa manjim povećanjem plaća i povećanjem otpremnina za radnike koji odlaze u mirovinu. Nadamo se da ćemo slijedeće godine u tom smislu nastaviti i neku od ovih 10 točaka odricanja izbaciti. Tako da se to odricanje počne značajnije smanjivati. Riječ je o 200 zaposlenih u gradskim ustanovama i gradskoj upravi, dakle 200 naših sugrađana imat će nešto veća primanja slijedeće godine.“  
Nikolina Borić, predstavnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika također je izrazila zadovoljstvo napretkom te je dodala kako se odricanje zaposlenika gradske uprave i ustanova i dalje nastavlja jer ovim Sporazumom ostvarena prava nisu na razini temeljnog Kolektivnog ugovora iz 2009. godine. „Ovo je deveti sporazum koji potpisujemo. Zahvaljujem gradonačelniku što nam je ovim sporazumom osnovica približena osnovici koja je određena Kolektivnim ugovorom zagarantirano, a to je 2380 godine. Iskreno se nadam da ćemo u slijedeće dvije godine biti prekinuto ovaj niz potpisivanja Sporazuma i da ćemo imati sva prava koja su dogovorena Kolektivnim ugovorom. Nadam se da ćemo tada i krenuti u pregovore koji je definiran Ugovorom, a kaže da ukoliko gospodarstvo RH raste da će rasti i naša osnovica pa se nadamo da ćemo se za dvije godine boriti da se osnovica od 2380 kn kroz neki postotak poveća, kao što je to bio slučaj ove godine sa državnim službenicima, tako da i mi službenici u lokalnim sredinama budemo nagrađeni za svoj rad u skladu sa rastom gospodarstva RH.“, rekla je Nikolina Borić.
 Gradonačelnik Kutine još je jednom zahvalio sindikalcima na razumijevanju i uvažavanju njegovih nastojanja da se iz gradskog proračuna ne troši više nego što su prihodi u proračun. Gradonačelnik je tako podsjetio kako su zbog toga smanjena izdvajanja za kulturu, sport i financiranje udruga.

Promjenama Zakona o financiranju Jedinica lokalne samouprave u proračun Grada Kutine iduće godine ostvarite će se dodatni prihod. Neslužbeno se doznaje kako bi s te osnove prihod u gradsku blagajnu Kutine bio na razini oko 5 mil. kn. „Taj novac nećemo trošiti za povećanje plaća i nova zapošljavanja.“, naglasio je gradonačelnik Zlatko Babić. „Namjena tog novca je isključivo za sufinanciranje projekata koji se financiraju iz EU fondova, jer mi kao jedinica lokalne samouprave moramo dati određeni postotak svojih sredstava. Mi bismo mogli trošiti taj novac za povećanje plaća i zapošljavanje, ali to bi bilo ne razumno. Taj ćemo novac preusmjeriti u ove projekte koje smo započeli a financiraju se iz EU fondova ili ih sami financiramo da bi stvorili uvjete našem poduzetništvu u Industrijsko-logističkoj zoni i Poslovnoj zoni. Prioritet je razvoj gospodarstva i želimo osigurati besplatne udžbenike za sve polaznike osnovnih škola. Slijedeći na listi prioriteta su izgradnja doma za starije i nemoćne te podizanje zdravstvenog standarda“. 


 Potpisnici Sporazuma o materijalnim pravima zaposlenika za 2018. godinu izrazili su uvjerenje kako će idući aneks Kolektivnom ugovoru za godinu dana dodatno približiti prava zaposlenika gradske uprave i ustanova Kutine pravima iz Kolektivnog ugovora iz 2009. godine. (nb)
29.12.2017. - GospodarstvoBroj čitanja: 2012 ... Autor: Radio Moslavina ...