GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Predsatvljanje OMH Kutina u Zagrebu


U utorak, 19. prosinca 2017. Ogranak Matice hrvatske iz Kutine zapaženo se predstavio u Palači Matice hrvatske u Zagrebu. Predstavljen je novi dvobroj Moslavačkog zrcala. O časopisu su govorili Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika te Dražen Kovačević glavni i odgovorni urednik časopisa. Naglašen kao vrlo važan, prije svega lokalnoj sredini u očuvanju njezina identiteta daje prostor u kojemu se riječima može izraziti o različitim temama.  
U časopisu je suradnik ove godine preminuli pisac Joško Sindik. Dražen Kovačević mnogobrojnu publiku uveo je  njegovo djelo "Put ratnika i druge pripovijesti", a čin prikaza dobio je čitanjem pojedinih dijelova knjige Jasminke Jelčić emotivno ozračje. O sadržaju, ali i Jošku, govorile su Biserka Goleš Glasnović i Božica Brkan. Kineziolog, a po temeljnoj struci psiholog Joško Sindik dobitnik je značajnih nagrada u tom području za koje je samostalno i suautorstvu objavio brojne znanstvene stranice.  O tome je govorio ravnatelj Instituta za antropologiju Saša Missioni. 

U završnom dijelu okupljene pozdravila je potpredsjednica kutinskog OMH Katarina Brkić uz svoje stihove iz pjesničkog ciklusa  Dušom godine  predstavila je fotografije na temu Lonjskog polja i autoricu Valentinu Masten iz dva kalendara za 2018. godinu. Prvi je  u izdanju Ogranka i TZG Kutina, a drugi u časopisu Čardak Javne ustanove park prirode Lonjsko polje. Podjelom časopisa najavljen i za iduću godine i prvi skup kutinskog Ogranka MH "Budućnost na rubu močvare". 

Na povratku iz Zagreba Kutinčani su posjetili božićnu izložbu skulptura na otvorenom u Slavonskoj aveniji.  Te  večeri  bila je posvećena  sluzi  Božjem, bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću. Autori nesvakidašnje izložbe skulptura u naravnoj veličini od vinove loze i drva masline su braća Pavletić iz slavonskog sela Malino. Pater Mariano Passerini iz kutinske Družba Sinova Bezgrješne pohvalio je rad  skupine Arteco - Pavletić  i uz zahvalu autorima za promociju  Ivana  Bonifacija  Pavletića približio njegov život. 

Matea Jalžečić20.12.2017. - KulturaBroj čitanja: 1015 ... Autor: Radio Moslavina ...