GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Mir i dobro


Djelatnici Policijske postaje Kutina i Postaje prometne policije Kutina danas su na info štandu na Gradskog tržnici upoznali građane s ovogodišnjom akcijom Mir i dobro.

     Uoči blagdana, koji su mnogima nezamislivi bez pirotehničkih sredstava, policija tradicionalno provodi akciju Mir i dobro. Od 15. prosinca do 8. siječnja posebnu će pozornost posvetiti sprječavanju nedopuštene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

     U srpnju ove godine na snagu je stupio zakon kojim su uvedene kazne za roditelje i skrbnike ako pirotehnička sredstva upotrebljavaju djeca mlađa od 14 godina. Pirotehnička sredstva dijele se na 1. 2. i 3. razred, pri čemu sredstva 2. i 3. razreda imaju veću količinu eksplozivnih tvari i njihova uporaba dopuštena je samo osobama starijima od 18 godina.

     Pirotehnička sredstva mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u samo specijaliziranim trgovinama, a smije ih se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.

     Kazne za nedopušteno korištenje pirotehničkim sredstvima povećane su i iznose od tisuću do 15.000 za fizičke osobe te od 10.000 do 80.000 kuna za pravne. Za zakonskog skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva propisana je kazna od 1000 do 3000 kuna.

     Prošle godine petarde su ozlijedile 34 osobe, a od toga teže osam, većinom djecu.20.12.2017. - DruštvoBroj čitanja: 800 ... Autor: Radio Moslavina ...