GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Božić u Muzeju


U prepunom Muzeju Moslavine u organizaciji Muzeja Moslavine i VS Rusalke bilo je priređeno događanje pod nazivom Božić u Muzeju koji je sadržavao etnografsku izložbu, tradicijski okićene krispane, božićne jaslice i glazbeni program. U glazbenom programu sudjelovale su pjevačke skupine iz Kutine, Međurića i Garešnice i to: GKC – MVS „Medjuwodje“ iz Garešnice, ŽVS Kutinske dunje, PS „Orava“ Matice slovačke iz Međurića i VS Rusalke iz Kutine i Margareta Andrić.
Nakon pozdravne riječi ravnateljice Jasmine Uroda Kutlić, izložbu i daljnja događanja predstavila je etnologinja Slavica Moslavac. Izložba pod nazivom „Moslavački božićni običaji“, sastojala se od raznih veličina i materijala božićnih jaslica, bogato ukrašenih krispana ili borovnica, čiji ukrasi su nastali na muzejskim kreativnim radionica, zatim slikovnih zapisa na roll-upovima i plakatima, te tekstovima vezanih za moslavačke božićne običaje koji su se u gradskim i seoskim sredinama održavali tijekom 19. i 20. stoljeća, tj. u vrijeme fra. Bonifacija Pavletića. Tekstovi su pisani na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. 
Budući da je vrijeme radosti i veselja, uz božićne blagdane vezane su i brojne božićne pjesme i popijevke. Glazbeni program u Muzeju Moslavine započela je učenica glazbene škole Borisa Papandopula, Margareta Andrić svirajući na flauti dvije skladbe. Jedna od njih bila je i najpopularnija božićna pjesama ‘Tiha noć’. Originalni tekst pjesme je na njemačkom jeziku. ‚Stille Nacht’, prvi put predstavljene 1818. godine, kada je izvedena u malome alpskom selu Oberndorf u Austriji.
U daljnjem program, ali u blagdanskom ozračuju skupine su predstavile pučke sakralne i božićne zborske pjesme pjevane na hrvatskom i slovačkom jeziku. Na kraju zajednički glazbeni program, ali uz pojačanje članova KUD „Banova Jaruga“ iz Banove Jaruge, završen je pjesmom „Radujte se narodi“ kojom su organizatori VS Rusalke i djelatnici Muzeja Moslavine zaželjeli svim posjetiteljima Sretan i blagoslovljen Božić. 14.12.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1247 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS