GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Izglasan proračun za 2018. - 114,6 mln kn


Gradsko vijeće Kutine izglasalo je proračun za 2018. u iznosu od 114.600.000 mln kn. Proračunske prihode i rashode predstavila je privremena pročelnica za financije Radmila Pavličić, a detaljnije ga je obrazložio gradonačelnik Zlatko Babić.Kako je rekao iz proračuna će se financirati projekti energetske učinkovitosti u suradnji s EU a riječ je o 6 objekata škola i vrtića, te poduzetnički inkubator u iznosu od 25 mln kn što je razlog povećanja proračuna. Značajan dio proračuna odnosit će se na pripremu projekata za naredno razdoblje u iznosu od 15 mln kn. “Glavni naglasak stavljamo na unaprjeđenje gospodarstva i pomoć mladim obiteljima. Pomagat ćemo i dalje poduzetnicima posebno malim, a među ostalim sufinancirat ćemo nova zapošljavanja i nabavku opreme. Pomoći ćemo dolasku tvrtke Zigler, te projektiranju i razvoju cijele industrijsko logističke zone».

 

 Privremeni pročelnici predstavili su proračun po resorima. Najveći dio proračuna, oko 57% ili 63 mln kn, ide u Odjel za društvene djelatnosti iz kojega se financiraju plaće 163 zaposlenika škola, vrtića i ustanova. Pročelnik Željko Tomičić najavio je 16,5 mln kn ulaganja u energetsku obnovu objekata, sufinaciranje udžbenika za svu djecu, pomoćnika u nastavi. Najavio je potpisivanje ugovora za hitnu medicinsku pomoć za otvorena vrata hitne, te ulaganja u povećani zdravstveni standard.
 

Eduard Gelešić pročelnik za komunalnu infrastrukturu najavio je ulaganja od 18,8 mln kn, od kojih će 8 mln kn biti uloženo u rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, uključivši ulaganja u komunanu infrastarukturu u poslovnim zonama. Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić predstavio je ulaganja u gospodarstvo kroz pripreme projekata EU i potpore poduzetnicima, a pročelnica za prostorno uređenje Snježana Šlabek Ohman ulaganja u izmjene i prilagodbu prostornih planova.

  Klubovi vijećnika koalicije na vlasti HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i MOST-a, uz pojedinačne vijećnike Dragutina Vagnera (HSS), Josipa Prajnera (DSU), te Branku Ćorić predstavnicu srpske nacionalne manjine, podržali su proračun s ukupno 14 glasova. Suzdržana su bila 3 vijećnika SDP-a, dok je protiv bila vijećnica Nezavisne liste Irena Vdović. Predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić u ime Koalicije stranaka na vlasti proračun vidi kao razvojan: “Ravnomjerno ulažemo u gospodarstvo, socijalu, zdravstvo i društveni život, a ispunjavanje predizbornih obećanja počelo je s besplatnim udžbenicima. Tu mjeru ćemo i proširiti i nastojat ćemo izvršiti sve što smo obećali”.  

  (SDP) je oko proračuna bio suzdržan. Najveća zamjerka vijećnika Josipa Cerovca odnosila se na smanjena ulaganja u sport i društveni život Kutine, dok se njihov amandman odnosio na skidanje sredstava RA MRAV te njihovom preusmjeravanju u školstvo, što nije prihvaćeno. “U prošlom sazivu bili ste protiv te agencije, a sada im se povećavaju sredstva. Mi smatramo da to nije potrebno te bi ta sredstva u iznosu od 100.000 kn preusmjerili školama u informatičko opremanje”, rekla je Barbara Mihaljević. Amandman nije prihvaćen.

  Amandmani Nezavisne liste također nisu prihvaćeni. Oni se zalažu za smanjenje sredstava namijenjenih RA MRAV zbog privedenih kraju projekata PUNK-a i energetske učinkovitosti i troškova putovanja bivše ravnateljice kojih više nema, te stavke za TZ Grada Kutine. “Privatno sveučilište Libertas nepotrebno je sufinancirati. Ta sredstva treba preusmjeriti na povećanje stipendija studentima i proširenje na obrtnička zanimanja. Što se tiče zgrade na trgu, dok se ne vidi financijska konstrukcija u ministarstvima, ne treba ulagati vlastita sredstva, već to usmjeriti na stručna usavršavanja nastavnika i odgajatelja, te na povećanja plaća odgajatelja u vrtiću odnosno njihova izjednačavanja s ostalima u sustavu”, rekla je Irena Vdović. Amandmani nisu prošli, a gradonačelnik je neprihvaćanje amandmana prokomentirao: “Zahvaljujem svima koji su podnijeli amandmane i sugestije, od kojih su neke i prihvaćene. O svim prijedlozima, osim o ulaganju u zgradu za branitelje na trgu, u budućnosti možemo razgovarati i nadam se dobroj suradnji”.

 Grad Kutina u nastavku sjednice dobio je suglasnost svih vijećnika za potpisivanje ugovora o partnerstvu s Moslavinom d.o.o. za projekt “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina” koji se financira sredstvima EU u svrhu aplikacije i prijave na natječaj.

 Izglasana je i odluka o prihvaćanju plana i načina financiranja zajedničkih investicija Eko Moslavine d.o.o. za razvoj sustava zbrinjavanja komunalnog otpada. Kako je uvodno rekao Babić podnesena je kaznena prijava protiv bivšeg direktora Eko Moslavine, vezano uz nabavku dva kamiona na kraju njegova mandata, za koja se smatra da nisu nabavljena sukladno proceduri. Vijećnici su podigli ruke za plan financiranja koji uključuje i stavku otplate tih kamiona, s argumentom da im je za to teško dići ruku, ali da tvrtka mora funkcionirati. Najavljena je tematska sjednica gradskog vijeća na temu Eko Moslavine gdje će se raspravljati o radu ovog gradskog poduzeća, dovozu otpada na kutinsku deponiju i planu rada u narednom razdoblju.  (gp/ml)


 13.12.2017. - PolitikaBroj čitanja: 1734 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS