GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

26.smotra pjevačkih skupina Moslavine


Moslavački kraj i njegova tradicija, uz ples, ogleda se i u pjesmi, a da je tome tako potvrdila je ovogodišnja 26. smotra pjevačkih skupina.
U organizaciji GS KUD-ova Kutine smotra je održana u prepunom Domu kulture Pučkog otvorenog učilišta gdje se predstavilo 16 skupina s područja Moslavine, od Velike Ludine, pa sve do Međurića. Prikazano je tom prilkom najbolje od folklorne glazbene baštine moslavačkog kraja.

   
Smotru je otvorio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuvši kako nas bogat folklor i baština Moslavine zadužuju u njegovanju tradicije, te pohvalio rad svih pjevačkih skupina koje zdušno rade na tome. Nastup je pratio i etnolog Joško Ćaleta koji je rado viđen gost u Kutini, te koji svojim stručnim savjetima godinama pomaže na unaprjeđenju njegovanja baštine kako tradicijskog plesa, tako i pjesme.

   
Sve su skupine zadovoljne svojim nastupom i prijemom publike, no treba istaknuti KUD Moslavinu koji je zagorskom pjesmom „Jankić je dojahal…“  u aranžmanu Matije i Tihomira Krmeka bio posebno dobro primljen od strane publike.
Smotra pjevačkih skupina Moslavine ujedinjuje sve one koji vole pjevati, a etno tradicija bogata je i njezino istraživanje je neiscrpno što su pokazali svi sudionici ove smotre.  Najbolji sudionici smotre bit će upućeni na Županijsku smotru.  Treba reći da su na smotri svoju baštinu predstavili i predstavnici češke i slovačke nacionalne manjine iz Međurića. (GP/ml)


3.12.2017. - DruštvoBroj čitanja: 907 ... Autor: Radio Moslavina ...