GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Javna rasprava o nacrtu proračuna za 2018.


Jučer je u klubu Arcus održana javna rasprava o proračunu grada Kutine za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020. Kako je uvodno najavila pročelnica za financije Grada Kutine Radmila Pavličić, proračun je planiran u iznosu od 114.600.000,00 kn.«Glavno povećanje vezano je uz prihodovnu stranu, a odnosi se na izvore financiranja iz EU fondova za energetsku obnovu škola i poduzetničkog inkubatora, dok je glavna neizvjesnost prihodovne strane novi zakon o financiranju kojim je Ministarstvo financija željelo fiskalno izravnati sve jedinice lokalne samouprave na području Hrvatske, što bi za Grad Kutinu značilo povećanje prihodovne strane od 9 mln kn, a što smo oprezno ukalkulirali u ovaj proračun».

 Proračun je predstavio gradonačelnik Zlatko Babić rekavši kako se ovaj proračun ne može uspoređivati s prošlogodišnjim.»Riječ je o proračunu koji je isključivo razvojan s više ulaganja nego što je bilo prethodnih godina. To se prvenstveno odnosi na projekte sufinancirane od strane EU, znači energetska učinkovitost 6 objekata, škola i vrtića i poduzetnički inkubator što su stavke od preko 25 mln kn. Značajniji dio proračuna odnosi se na pripremu projekata za naredno razdoblje koji bi bili sufinancirani od strane EU što je na razini od 15 mln kn. Značajna ulaganja predvidjeli smo i u obnovu cesta, posebno u prigradskim naseljima gdje su ceste u izrazito lošem stanju, što je oko 8 mln kn», a ulagat će se samostalno i u suradnji sa ŽUC-om.  Napomenuo je kako je proračun nekoliko godina u manjku za 6 mln kn, pa je sada poravnat i sve je ukalkulirano u ovaj proračun. Najizvjesniji u proračunu su prihodi i primici od 40 mln kn i komunalna naknada od 20 mln kn., a očekivana sredstva od 9 mln kn oprezno su planirana.

 Glavni naglasak Babić  je stavio na unaprjeđenje gospodarskog okruženja i na pomoć mladim obiteljima te je najavio nabavku besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola što je uvršteno u proračun. «Značajna sredstva ćemo uložiti u pomoć poduzetnicima posebno malim, a među ostalim sufinancirat ćemo nova zapošljavanja i nabavku opreme. Dio proračuna usmjeren je na stvaranje komunalne infrastrukture gdje računamo da će doći firma Zigler. Tamo ćemo morati uložiti dio sredstava, zatim u projektiranje i razvoj industrijsko logističke zone nasuprot Pevecu gdje se radi pristupna cesta».U nastavku predstavljanja proračuna pročelnici Upravnih odjela predstavili su planove u svojim resorima. Najveći dio sredstava proračuna oko 57% slijeva se u Odjel za društvene djelatnosti koji pokriva ustanove, škole, vrtiće gdje je 160 zaposlenih, te cjelokupan društveni život Kutine. Pročelnik Željko Tomičić najavio je 16,5 mln kn ulaganja u već spomenutu energetsku obnovu školskih objekata, nabavku udžbenika, pomoćnike u nastavi… Najavio je potpisivanje ugovora za hitnu medicinsku pomoć kako vrata hitne ne bi bila zatvorena, te dolazak 6 specijalista, a taj će povećani zdravstveni standard koštati 420.000 kn. 

   Pročelnik za komunalni susutav Eduard Gelešić najavio je ulaganja od 18 mln kn. Od toga 7,7 mln kn bit će uloženo u rekonstrukciju i održavanje nerazvrstanih cesta. Značajna ulaganja od 300.000 kn usmjerena su na pristupnu cestu u ILZ, PZK II u Poslovnoj zoni, te novi trg-istok (200.000 kn).


 

 Gelešić je najavio i projekt biciklističke staze u ulici V. Nazora od 1,6 mln kn, nogostup K.P. Krešimira – jug u iznosu 220.000 kn, ulaganje u reciklažno dvorište od 2,3 mln kn, te unaprjeđenje kom. infrastrukture Husain vrijedno 1,1 mln kn, te Dječji vrtić Brunkovac oko 1,2 mln kn.

 Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić uz najavljenih 15 mln kn od EU projekata u pripremi najavio je širenje plinske mreže, rekonstrukciju kluba Baraka, te energetsku obnovu vrtića Maslačak, i zgrade POU i Gradske uprave, kao i pojačane aktivnosti na obnovi mjesnih domova od 850.000 kn. EU projekti u pripremi su dom u Banovoj Jaruzi, rekonstrukciju vrtića u Repušnici… Poticaji za gospodarstvo se nastavljaju u iznosu od 2 mln kn, kao i subvencija kamata za poduzetničke kredite sa SMŽ.

 Među pitanjima građana na javnoj raspravi našla su se ona stanovnika Kutinske Lipe čiji nogostup nije u planu za 2018., uređenje Danskog naselja ili bar davanja u zakup zemljišta, zatim zahtjeva stanovnika Goilske ulice koji također traže nogostup zbog sigurnosti djece, traženja većih sredstava za sport. Gradonačelnik je odgovorio kako su potrebe vezane uz komunalnu infrastrukturu velike, osobito u prigradskim naseljima od kojih su mnoga u vrlo lošem stanju sa starijim stanovništvom, te kako će nastojati izbalansirati ulaganja u centar grada i prigradska naselja, a pojedina od postavljenih pitanja riješit će se u skladu s mogućnostima. Kako je rekao, društveni život Kutine zato mora stati u okvire, ne očekujući od grada dodatne financijske potpore, primjerice za neke priredbe, već to odraditi samostalno na dobrovoljnoj bazi. 

  «Proračun se sastoji od niza aktivnosti i mjera od kojih će se neke realizirati već vrlo brzo, sljedeće godine. Za neke projekte stvaramo uvjete, a rezultati će biti vidljivi u narednim godinama», zaključio je Babić.(gp/ml)
21.11.2017. - PolitikaBroj čitanja: 1511 ... Autor: Radio Moslavina ...