GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Retrospektiva slika Ivice Marekovića


U Kutini je sinoć otvorena izložba slika Ivice Marekovića. Akademski slikar iz Siska diplomirao je na likovnoj akademiji u Zagrebu 1980. u klasi prof. Vasilija Jordana. Kutinčanima je predstavio svoj slikarski opus, a riječ je uglavnom o uljima na platnu. Posjetitelje izložbe uvodno je pozdravila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, koja se osvrnula na životni i stvaralački put ovog svestranog umjetnika koji je u Sisku poznat po svom likovnom, glazbenom i pedagoškom radu. 
Rodom iz Sela kod Siska Mareković kroz pejzaž u kojem prevladavaju ulja na platnu opisuje posavski kraj, dočaravajući Savu, Kupu, brodove, prirodu i ljude, ali i samoga sebe kroz boje svoga djetinjstva, reakcije na odrastanje, likovne igre u brojnim varijacijama.
 
Najbolje je Marekovića opisao pov. umjetnosti i kustos kutinske Galerije, prof. Mladen Mitar: ”Siguran sam da umjetnost nastaje tamo gdje vlada vječna i nezasitna čežnja za duhovnošću, za idealom. Nažalost suvremena umejtnost često se odricala smisla u ime običnog samopotvrđivanja. Kreativnost se danas često prikazuje kroz trivijalne dosjetke koje se odnose samo na njihovo narcisoidno “Ja”. Mareković je ovladao slikarski metier, pa nema namjeru skivati se iza nepoznavanja zanata. Njegova darovitost iznjedrit će intimističke atmosfere tankoćutne osjetiljivosti, osobito u krajoliku”, napisao je prof. Mitar u predgovoru katalogu. 
Zanimljivost ove izložbe je što je Ivica Mareković pokazao još jedan svoj talent, a to je ljubav prema glazbi.
Zajedno sa sisačkim gitaristom Marijom Vukušićem Jimmyem otpjevao je nekoliko skladbi, preciznije obrada starogradskih i klasičnih tamburaških pjesama u jazz stilu. Slikar je time pokazao i vrlo kvalitetne vokalne sposobnosti, a što je moguće čuti i na nosaču zvuka koji je snimio s gitaristom Marijom Vukušićem Jimmyem. Riječ je o 11 obrada starogradskih i klasičnih tamburaških skladbi u jazz maniri.


  

Izložbu je u kutinskoj Galeriji otvoro gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić. “Drago mi je što građani Kutine večeras mogu uživati u likovnoj izložbi, ali i svestranoj prezentaciji autora Ivice Marekovića kojom se Muzej Moslavine na još jedan način priključio obilježavanju Dana grada Kutine”, rekao je gradonačelnik. (gp/ml)

17.11.2017. - KulturaBroj čitanja: 653 ... Autor: Radio Moslavina ...