GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U kutinskoj crkvi koncert glazbe 18. stoljeća


Tjedan u kojemu je u petak svečano sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan gradu Kutine, završio je pod osobitim umjetničkim dojmom sinoć u baroknoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne. Za to se već po drugi puta u Kutini pobrinuo Ansambl Camerata Garestin koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Ansambl je utemeljen 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Darija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Uz pozdrav glazbenicima i publici izvođače poznate zapaženim nastupima i na inozemnim pozornicama, u ime organizatora kutinskog Pučkog otvorenog učilišta predstavila ravnateljica Jasminka Molnar. Podsjetila da im potporu daje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, pa tako pokroviteljstvom i ovom gostovanju u Kutini. Nije izostala ni potpora Grada Kutine i njezinog gradonačelnika Zlatka Babića koji je koncertu sa svojim suradnicima i nazočio. Zahvala je upućena i kutinskom župniku preč. Dragutinu Papiću, koji rado podupire da prostor crkve u svečanim trenutcima grada postaje i koncertnim podijem.
Sinoć se u izvedbi spojilo mnogo toga. Izvođena djela nastala su u vremenu izgradnje kutinske crkve, dakle u 18. stoljeću. Glazbenici su sinoć bili i poveznica poznatog baroknog Varaždina i kutinske crkve građena koncem tog umjetničkog razdoblja. Taj ambijent pojačao je ugođaj iznimno kvalitetnih izvedbi djela, čiji su autori Georg Friderich Händel Lukša Sorkočević
Publika je oduševljeno pozdravila nastup umjetnika s arijama u izvedbi sopranistice Ivane Lazar. Na koncu ansambl je Kutinčanina za dojmljivo prihvaćeni koncert zahvalio i interpretacijom izvan redovnog programa. (D.P.)


13.11.2017. - KulturaBroj čitanja: 766 ... Autor: Radio Moslavina ...