GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Moslavačko zrcalo


GALERIJA FOTOGRAFIJA

MOSLAVAČKI GLASNIK svi brojevi

PJEVAČKI ZBOR SŠ TINA UJEVIĆA nastup

Ogranak Matice Hrvatske javnosti je svečano predstavio novi broj svog časopisa Moslavačko zrcalo. Predstavljen je i Kalendar za 2018. godine kojeg je Ogranak izdao u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Kutine čiji je slogan sada i službeno "U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja" što je i naziv kalendara. Fotografije autorice Valentine Masten predstavljaju Lonjsko polje i trsno gorje kroz cijelu godinu. U programu svečane promocije obilježena je i 110. obljetnica Moslavačkog glasnika, prvih novina u Kutini.
Draguin Pasarić, predsjednik kutinskog Ogranka Matice Hrvatske izrazio je zadovoljstvo što Kutinčanima uz Dan Grada može predstaviti novi dvobroj Moslavačkog zrcala koji na 320 stranica obrađuje mnoge važne teme. „Ovim dvobrojem 5. godišta obilježavamo i važne obljetnice Matice Hrvatske na razini Hrvatske i Kutine.“, rekao je Dragutin Pasarić


Đuro Vidmarović, predjsednik Društva hrvatskih književnika čestitao je Dragutinu Pasariću i kutinskom Ogranku Matice Hrvatske na izdavanju časopisa u vremenima koja nisu laka za izdavaštvo. „Moslavina je podijeljena u tri cjeline. Kad su se stvarale županije nije bilo jedinstva i Kutina je ostala usamljena u ideji stvaranja Moslavačke županije. Ovaj časopis pokazuje kako se može očuvati jedinstvo Moslavine u kulturnom i povijesnom smislu. Ja vas sve ispred Društva hrvatskih književnika pozivam da Moslavinu ujedinimo kulturno.“, naglasio je Đuro Vidmarović koji je jedan od autora u Moslavačkom zrcalu. Između ostalih u novom broju Moslavačkog zrcala autori su Franko Mirošević, Milan Ilić, Božica Brkan i Katarina Brkić. Oni obrađuju povijesne, kulturne i povijesne motive. „Nastojali smo Moslavačko zrcalo izdići na regionalnu razinu, na razinu cijele Moslavine.“, rekao je Dragutin Pasarić.


Povjesničarka Matea Jalžečić istaknula je važnost ovakvih časopisa za povijesni i kulturni identitet lokalne sredine. „Časopis treba čitati baš kao i stare novine kako bismo obnovili sjećanje i naučili nešto novo.“, rekla je Matea Jalžečić te je dodala da se i danas nakon 110 godina vidi vrijednost Moslavačkog glasnika koje su bile prve novine izdane u Kutini.
Ivan Gračaković, direktori i urednik Moslavačkog lista osvrnu ose na važnost lokalnih novina te je rekao kako su sve novine u Kutini bile „novine, koje su se odupirale svim pritiscima i nisu podlijegale ni jednoj vlasti te su se držali pravila novinarstva i novinarskog zanata.“
Takve su bile i prve novine u Kutini Moslavački glasnik. Prvi broj Moslavačkog glasnika izašao je 1. siječnja 1907. godine kao list za gospodarstvo, obrt i okolišnu trgovinu, a urednik je bio Konrad Leuštek, učitelj u Kutini, a potom i u Repušnici.
Moslavački glasnik na predstavljanju Moslavačkog zrcala predstavljen je izložbom koja predstavlja 24 broja tih novina korz kojih se čita i jedan dio povijesti Kutine.
„Te su novine danas dragocjene i zanimljive, baš kao što su bile zanimljive i u vrijeme kada su izlazile.“, rekao je Dragutin Pasarić


Novine i listovi su danas u teškoj situaciji. Ipak, neupitna je potreba izdavanja novina jer one su od neprocjenjive vrijednosti za kulturu i povijest zemlje, regije ili grada. „Naravno, novine neće moći opstati bez podrške zajednice i tu treba nešto napraviti.“, rekao je Đuro Vidmarović.
U Zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja naziv je kalendara kojeg su zajednički izdali Ogranak Matice Hrvatske Kutina i Turistička zajednica Grada Kutine. Marijana Musij, v.d. direktorice Turističkog ureda izrazila je zadovoljstvo što kalendar predstavlja prirodne bisere našeg kraja. „U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja, sada je i službeno slogan Turističke zajednice Grada Kutine. Zahvaljujem Dragutinu Pasariću i Matici Hrvaskoj na ovom sloganu i suradnji jer i na ovaj način predstavljano Kutinu i Moslavinu koje su u kalendaru prikazane fotografijama Valentine Masten iz Repušnice, a prate Lonjsko polje i trsno gorje kroz cijelu godinu.“
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić čestitao je i zahvalio Matici Hrvatskoj što je kao i svake godine dala doprinos u obilježavanju Dana Grada. „Ove godine taj je doprinos izuzetno vrijedan i dragocjen, jer i nama Kutinčanima i Moslavčanima otkriva pravu vrijednost našeg kulturnog i povijesnog nasljeđa, te prirodne baštine kojom smo svakodnevno okruženi pa i nismo svjesni koliko ona vrijedi.“, zaključio je gradonačelnik Kutine.
U programu predstavljanje Moslavačkog zrcala i kalendara U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja nastupio je Pjevački zbor SŠ Tina Ujevića Kutina.


9.11.2017. - KulturaBroj čitanja: 1073 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS