GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Muzejski ponedjeljak sa tražiteljima azila


U Muzeju Moslavine u okviru program Muzejski ponedjeljak tražitelji azila iz kutinskog prihvatilišta održali su Radionicu  izrade košara od novinskog papira te su postavili izložbu maketa drvenih kuća. Riječ je o programima psihosocijalne podrške kojeg Hrvatski Crveni križ provodi s tražiteljima međunarodne zaštite i s osobama pod međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj.
Tako se u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini organiziraju kreativne radionice. Posjetitelji Muzejskog ponedjeljka u Muzeju Moslavine tako su upoznali kreativne potencijale tražitelje azila, ali i osoba kojima je odobren azil u Hrvatskoj te su zajedno s njima izrađivali ukrasne predmete od novinskog papira. Tako su se međusobno upoznali i predstavili kulture iz različitih dijelova svijeta.
Na izložbi maketa najviše je pozornosti izazvala velika maketa kutinskog Prihvatilišta jer kako kažu, Kutina je njihov drugi dom. Veliki dio azilanata, osoba kojima je odobren azil u Hrvatskoj izrazilo je želju da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj. „Ovdje je mir, osjećamo se sigurno i sviđaju nam se Kutina, Hrvatska i ljudi.“, govore tražitelji azila.
Ove su godine odobrena 83 azila, a odbijeno ih je 180.
Dok čekaju odobrenje azila tražitelji u Kutini se kroz različite programe nastoje integrirati u lokalnu zajednicu. Kako su u Kutini smještene ranjive skupine tražitelja i obitelji djeca idu u školu, svi uče jezik, aktivni su u radionicama te redovito izložbama, radionicama, predavanjima, sportskim aktivnostima… sudjeluju u društvenom i kulturnom životu Kutine. Jedan od tih programa je i radionica u Muzeju na kojoj je napravljen još jedan, mali ali važan korak u upoznavanju i boljem razumijevanju među ljudima. Tražitelji azila u Muzeju su s osobitim zanimanjem razgledali Zbirku Domovinskog rata. „Mi smo pobjegli od rata i ovdje se osjećamo sigurno. Vidimo da ste i vi to prošli i znamo kako vam je bilo. Hvala vam na slobodi i miru za koju ste se žrtvovali ne tako davno.“, poručili su tražitelji azila. (nb)7.11.2017. - DruštvoBroj čitanja: 719 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS