GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Jozefini Kranjčec i tvrtki Agrivi d.o.o. – nagrade Grada Kutine


Vijećnici Grada Kutine, na jučer održanoj maratonskoj sjednici Gradskog vijeća, većinom glasova izglasali su rebalans proračuna, te povećanje komunalne naknade za 12%. Rasprave o ove dvije teme zasjenile su predstavljanje nagrađenih uz dan Grada Kutine koje je ispred Povjerenstva za dodjelu nagrada najavila, Biserka Stojić.
Nagradu za životno djelo ove godine dobiva Jozefina Kranjčec za nesebičan dugogodišnji rad u udruzi osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, kao i sa njihovim obiteljima.  Godišnju nagradu Grada dobiva tvrtka Agrivi d.o.o. Sastavljena od mladih stručnjaka, a vođena sposobnim mladim poduzetnikom Matijom Žuljem Agrivi d.o.o. može biti primjer proaktivnog pristupa poduzetništvu.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić na ovoj je sjednici najavio u kojem će smjeru ići Grad Kutina u narednom razdoblju. Njegove prve korake u realizaciji plana gospodarske obnove većinom glasova  odobrilo je Gradsko  vijeće, a to su rebalans proračuna i povećanje komunalne naknade za 12%.
 Razlog rebalansa proračuna, kako je rekao, prije svega je prilagodba novom ustroju gradske uprave u kojoj sada ima 6 upravnih odjela umjesto dosadašnjih 4. Proračun je smanjen sa 102 na 90,6 mln kn odnosno za 6% zbog nedostatka sredstava u proračunu. Smanjenje proračunskih prihoda i likvidnosti, te nerealizaciju od planirane prodaje državnog zemljišta, Babić ističe kao uzroke smanjenja sredstava u sektoru društvenog života, kulture i sporta za 10%. «Neću dozvoliti da trošimo više nego što prihodujemo. Znam da će biti kritika i otpora, ali takva je situacija i negdje se moralo rezati jer sredstava nema», rekao je Babić.Babića je podržao Klub vijećnika HDZ-a što potvrđuje predsjednik Kluba Nebojša Čović, te klub vijećnika HSLS-a s Miroslavom Šnjarićem, no oporba je bila protiv ovakvog rebalansa proračuna. Josip Cerovec predsjednik SDP-a u ime kluba vijećnika SDP-a smatra da nije trebalo uzeti udrugama sredstva, a novu organizacijsku shemu gradske uprave smatra dodatnim trošenjem novca.Isto mišljenje dijeli i Damir Petravic, te članovi nezavisne liste Davor Pranić i Irena Vdović koji jedan od izvora sredstava vide u ukidanju Nadzornog odbora u Komunalnim servisima. Povećanje upravnih odjela u gradu Petravić procjenjuje stavkom od 1,5 mln kn u 4 godine čime se, kako on ističe, umjesto dizanja komunalne naknade moglo ući u rashodovnu stranu.Rezanjem sredstava rebalansom proračuna i povećanjem komunalne naknade za 12% godišnje bi se  uprihodovalo preko 2 mln kn. :»Znam da je ovo nepopularna mjera. Dugo sam o tome razmišljao, ali bez tih sredstava kojih nemamo u proračunu ne možemo ulagati ni u poslovne zone, niti iskoristiti sredstva EU koja su nam na raspolaganju, a dugoročno niti pomoći mladim obiteljima od udžbenika nadalje», rekao je Babić. Najviše će povećanje komunalne naknade osjetiti gospodarski subjekti Petrokemija, Selk i slični, trgovački centri a najmanje građani čiji će godišnji račun porasti za 20-50 kn ovisno o kvadraturi stana.Protiv podizanja komunalne naknade bili su SDP-ovci, dijelom HSS, te vijećnici Nezavisne liste Davor Pranić i Irena Vdović, koji od ove sjednice imaju zajednički Klub vijećnika s Damirom Petravićem (365 M. Bandić). 
Pranić je  u ime kluba vijećnika obrazložio zašto oni neće biti za podizanje komunalne naknade, te u čemu je razlika u dizanju komunalne naknade danas od one u prethodnom sazivu vijeća kada je podignuto 20%: «Tada smo bili za podizanje komunalne naknade jer je država uvela porez na dohodak kojim je znatno smanjen proračun grada. Danas nema novih državnih rezanja i nema razloga za ovaj namet, već treba zaviriti u rashodovnu stranu proračuna», rekao je Pranić.HSLS kao koalicijski partner HDZ-a nije lako digao ruku za prijedlog poskupljenja komunalne naknade, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić te dodao kako je grad trebao bolje poslovati ranije pa do ove mjere ne bi došlo. Tomislav Antolović (MOST) rekao je kako će mali i srednji poduzetnici time biti značajno zakinuti, ali ipak MOST je podržao najavljeno poskupljenje u nadi da će to biti dugoročno potez koji će ojačati razvoj gospodarstva, a isti stav dijeli i Ivica Glibo iz Mosta. Nezavisna vijećnica Irena Vdović konstatirala je kako je rečeno da se u plaće gradske uprave ne planira dirati, ali postavlja pitanje što će biti s plaćama u malom i srednjem poduzetništvu nakon ove mjere. Gradonačelnik Babić zahvalio je vijećnicima koji su podržali najavljeno povećanje komunalne naknade i rekao kako je razvoj gospodarstva nešto od čega on neće odustati.Na kraju sjednice ravnatelji kutinskih Osnovnih škola podnijeli su izviješća o radu, koja su prihvaćena, no umorni vijećnici nisu se dali u preveliku raspravu. Najavljeni su projekti energetske učinkovitosti u školama koje je radila RA MRAV u suradnji s Gradom koja je dočekala priznanja svih političkih opcija za svoj kvalitetan rad. Irena Vdović (NL) osvrnula se na potrebu poboljšanja uvjeta u radu OGŠ Borisa Papandopula. Da financijska situacija u školi, među ostalim problemima,  onemogućuje nabavku novih instrumenata potvrdio je i ravnatelj škole Nikola Šćapec. Tim tragom u suradnji s Odjelom za društvene djelatnosti najavljena je i mogućnost smanjenja najma od 12.500 kn koliko mjesečno OGŠ plaća Pučkom učilištu za prostor, na 5000 kn čime bi OGŠ B.Papandopula mogla unaprijediti uvjete u školi. (gp/ml)27.10.2017. - PolitikaBroj čitanja: 2173 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS