GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

9. Sajam poslova


U Kutini je održan 9. Sajam poslova u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Kutina koji sa svojim Ispostavama obuhvaća područje od Velike Ludine i Popovače, preko Kutine, do Lipovljana, Novske i Jasenovca.Sajam je u partnerstvu sa Sportskim centrom Kutina održan u njihovoj dvorani, gdje se predstavilo tridesetak poslodavaca. Odaziv je bio nešto slabiji nego prethodnih godina, jednim dijelom i zbog odlaska brojnih ljudi u inozemstvo.
Sajam je otvorila ravnateljica HZZ-a PU Kutina Sonja Repić koja je iznijela brojke koje ukazuju na trend pada nezaposlenosti. Tako je u odnosu na prethodni mjesec nezaposlenost smanjena za 2,8%. «Na Zavodu za zapošljavanje trenutno se nalazi 3811 nezaposlenih, što je za 20,8% manje nego u istom razdoblju prošle godine». Razni su razlozi za ovakve pokazatelje, među kojima i činjenica da je dobar dio nezaposlenih još na sezonskim poslovima.Sajmu su prisustvovali predstavnici politike s razina gradova i općina u užem i širem okruženju, Sisačko-moslavačke županije, kao i predstavnici velikih gospodarskih subjekata poput Petrokemije, Selka i drugih. Kako je rekao predstavnik HGK Županijske komore Sisak, Boris Mesarić, poduzetništvo treba snažnu potporu i ono treba biti u fokusu interesa sa svih razina. Nije negirao da se na tome radi, ali smatra da se mora naći prostor za veće iskorake.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako su njegova nastojanja usmjerena na širenje poduzetništva u Kutini stoga mu je, uz aktualne mjere za potpore poduzetnicima, uređenje poslovnih zona prioritet. «Ako u Kutini želimo razvijati poduzetništvo i otvarati nova radna mjesta onda moramo ulagati u poslovnu zonu. Budući da za to nemamo dovoljno sredstava predložit ćemo nepopularnu mjeru podizanja cijene komunalne naknade za 12%. Tom mjerom omogućit ćemo priliv sredstava za nastavak uređenja Industrijsko logističke zone i ostalih poslovnih zona, za koje moramo osigurati sredstva i iskoristiti sufinanciranje s državnih i europskih razina. Ukoliko to ne želimo, onda ćemo ostati tu gdje jesmo», rekao je gradonačelnik Kutine.
Sajam je otvorio zamjenik župana Sisačko moslavačke županije Roman Rosavec istaknuvši kako ne smije biti mjesta pesimizmu, rekavši kako je županija u 2017. uložila 5 mln kn u razvoj poduzetništva i malog i srednjeg obrtništva. Naveo je niz poznatih mjera koje koriste gradovi i općine u suradnji sa SMŽ od sufinanciranja poduzetničkih kredita nadalje, te najavio i nove mjere: «Za 2018. spremamo nove poticajne mjere, naročito za deficitarna zanimanja, tradicijske obrte, te inovacijski sektor.Na tom tragu je i otvorenje Poduzetničkog inkubatora u suradnji sa SIMORA-om u Novskoj kojim ćemo uvesti nove oblike poput Gaming industrije po kojoj ćemo biti prepoznatljivi i van Hrvatske», zaključio je dožupan. Direktor SIMORA-e Mario Čelan na tu temu održao je i predavanje u sklopu teme Okruglog stola pod nazivom «Zaposli sebe i druge», te «Uzmi znanje, promijeni zvanje».Tražitelji posla na ovogodišnjem Sajmu ispunili su upitnike, a mi smo naišli na nekolicinu mladih koji se usitinu nadaju poslu. Među najaatraktvnijima je svakako bila tvrtka Agrivi d.o.o., koja zasluženo visoko kotira kako u Hrvatskoj, tako i van naših granica.U glazbenom dijelu programa nastupila je učenica OŠ Stjepana Kefelje, Marina Kralj. (gp/ml)

25.10.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1703 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS