GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

FANI završio alternativno


Teatar Playdrama i Gradsko kazalište mladih Split u Kutini su gostovali za predstavom Zbunjoza čiji je autor nejmački dramatičar i redatelj Marius von Mayenburg. Predstava je izvedena u okviru Festivala alternativnih i nezavisnih izričaja - FANI.
U režiji Ivana Plazibata, ova parodija drame, teatra i samoga života krcata transformacijama i glumačkim metamorfozama ostavlja dojam šašavog, ali ipak majstorski kontroliranog vrtuljka čiji ritam mora uhvatiti i publika. Zbunjoza je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta.
Autor u samom početku predstave protresa klasične kazališne konvencije apsurdnom scenom u stanu bračnog para koji je zauzeo drugi par pa vlasnike uljudno i odlučno ispraća na ulicu.
Nakon toga, valja se prepustiti sve bizarnijim situacijama, i jezivima i komičnima, prelijevanju scena u kojima izvođači preuzimaju različite identitete. Pretakanje nije oštro ograničeno. Obično se s kratkim zakašnjenjem uočava da se zbiva nova situacija, čak i likovi - nipošto karakteri - koji su zadnji banuli na pozornicu dovlače ostatke prethodne pričice dok se ne usklade s ostalima - i onda se sve još jedanput rastače. Niz transformacija na pozornici događa se na potpuno neočekivan način i donosi pred publiku ljude koji  grčevito žele uspostaviti životnu ravnotežu i sigurnost u stalno promjenjivoj i raspadajućoj stvarnosti. Sa svakim identitetom; SS oficir, skijaš, los, vulkan breskva, ljubavnica,  homoseksualac... stvarnost će im kliznuti pod nogama dok se njihovo posojanje ne pretvori u kazališnu igru.
U komadu krcatom nonsensima izvan svake logike, kao u pravom teatru apsurda najbitniji je ipak dojam, odjek, osjećaj koji ostavlja: a taj je izmaknuto tlo pod nogama, nesigurnost i lagana vrtoglavica.
U Kutini su svojom igrom i glumom oduševili glumci Sara Ivelić, Ana Marija Veselčić, Nikša Arčanin i Bojan Brajčić.


24.10.2017. - KulturaBroj čitanja: 996 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS