GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Najavljen rebalans proračuna i povećanje komunalne naknade za 12%


Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, prije sjednice Gradskog vijeća koja će biti održana 26. listopada, sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio privremeno imenovane pročelnike, rebalans proračuna s osvrtom na zatečeno stanje koji će biti prezentiran na predstojećoj sjednici, te novu mjeru povećanja komunalne naknade za 12%.
U uvodnom dijelu konferencije predstavljeni su privremeni pročelnici. Tako je novi pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i građenje u Gradu Kutini Eduard Gelešić, za Prostorno uređenje - Snježana Šlabek Ohman, pročelnik Odjela za gospodarstvo je Hrvoje Krmelić, Službe općih poslova - Martina Vazdar, Odjela za financije - Radmila Pavličić, te Odjela za društvene djelatnosti - Željko Tomičić. Hoće li u istom sastavu ostati i nakon provedenog natječaja ili će doći do nekih promjena vidjet će se uskoro.
  Gradonačelnik Zlatko Babić obrazložio je razloge pristupanja rebalansu i uvođenju povećanja komunalne naknade. «Rebalans proračuna odnosi se prije svega na prilagodbu proračuna novoj organizaciji upravnih dojela jer sada imamo 6 upravnih odjela, a prije smo ih imali 4. Nakon preuzimanja dužnosti redovni prihodi su bili nešto slabiji i imali smo problem s likvidnošću i sa zatvaranjem financiranja prihoda. Ispričavam se izvođačima za dugovanja, ali prispjeli računi u riznici bili su 4,5 mln kn, te se nisu mogli pratiti tijekom ljetnog razdoblja», rekao je Babić. Gradu Kutini ostale su neplaćene obveze prema Moslavini d.o.o., dug za povećanje zdravstvenog standarda prema Domu zdravlja, neplaćeni ugovor prema VPŠ Libertas, potraživanja Sportskog centra za vodu, dug prema udrugama za najam prostora, te Komunalnim servisima.«Obveze su prema gradu bile cca 6,7 mln kn. Istovremeno su smanjeni prihodi od prodaje zemljišta jer se nisu realizirali što je na razini oko 14,7 mln kn, prema čemu imamo debalans proračuna od oko 20 mln kn», zaključuje Babić. Ovim rebalansom proračun će biti smanjen sa 102 na 90,6 mln kn, odnosno za 6%. «Neću dozvoliti da grad troši više nego što prihoduje, a imali smo iz godine u godinu tu situaciju. Rebalansom smo pribjegli nepopularnoj mjeri jer smo smanjili za 10% rashode udrugama koje se odnose na društveni, kulturni i sportski život, te ustanovama, gdje je to moguće, za 10%. Njihovi planirani troškovi ne mogu biti na željenoj razini jer niti prihodi nisu na toj razini». Uz navedena smanjenja u proračunu, s druge strane su najavljena povećanja i to za ulaganja u cestu u Poduzetničkoj zoni 2 u iznosu 1,4 mln kn, uz sufinaciranje ministarstva, te u energetsku učinkovitost škola.

Najavljen je i prijedlog za povećanje komunalne naknade za 12%, odnosno povećanje vrijednosnog boda sa 0,34 na 0,38, što će biti predloženo Gradskom vijeću. Mjera je to kojom se prihodovna strana proračuna planira uvećati za 2 mln kn. «Najviše će ovo povećanje osjetiti veliki gospodarstveni subjekti, prvenstveno Petrokemija, s više od 50% ukupnog iznosa tog povećanja, zatim su tu trgovački centri koji će u prosjeku imati povećanje komunalne naknade za oko 20 do 25.000 kn. Oko 8500 fizičkih osoba koji plaćaju ovu naknadu imat će povećanje naknade za 12% u odnosu na dosadašnji račun, što je na primjeru prostora od 78 m2 ili dosadašnjeg godišnjeg računa od 316 kn povećanje za cca 26 kn godišnje», najavio je Babić. Prihodi od komunalne naknade bit će usmjereni za mlade obitelji kroz besplatne udžbenike, smanjenje cijene vrtića, produženog boravka, povećanje sufinanciranja troškova prijevoza, obroka u školama, ali i sufinanciranje projekata energetske obnove u školama, EU projekt Moslavine d.o.o. odnosno ulaganja u vodovod i kanalizaciju, pristupnu cestu i most za braniteljsku zgradu na trgu...

Privremeni pročelnik za komunalnu infrastrukturu Eduard Gelešić nabrojao je završene investicije i one koje su pri kraju izvedbe: «U ovoj je godini dosta se toga napravilo od komunalne infrastrukture. Završen je nogostup u Zagrebačkoj ulici, pri kraju je Gajeva ulica u Repušnici, završen je nogostup Šartovac i nogostup Batina gdje se očekuju tehnički pregledi i uporabne dozvole. U pripremi je pristupna cesta na gradskom trgu i dokumentacije za planiranu zgradu, te se priprema dokumentacija koja će spojiti most prema trgu». Najavljena su i ulaganja u Poslovne zone 2 trasa 1 kod Prime prema sjeveru, gdje ima nekoliko građevinskih parcela i u tijeku je natječaj, te je tamo važno hitno izvođenje radova kako bi se iskoristila sredstva Fonda. Krenula je prva faza obilaznice u ILZ a rok za izvođenje je oko 9 mjeseci.Privremeni pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić osvrnuo se na povećanje komunalne naknade rekavši kako ona neće imati nikakvog utjecaja na dolazak investitora u Kutinu. «Grad već desetak godina provodi rasterećenje poreznih obveza prema investitorima u smislu oslobađanja na rok od 5 godina komunalne naknade i 75% komunalnog doprinosa». Zaključio je kako je ulaganje u obilaznicu i stvaranje komunalnih infrastrukturnih preduvjeta prioritet, što je i put za otvaranje novih radnih mjesta. Gradonačelnik je pozvao mjesne odbore da se očituju o svojim potrebama i željama, a sukladno financijama vidjet će se što će se od toga moći uvrstiti u proračun. (gp/ml)

24.10.2017. - PolitikaBroj čitanja: 2839 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS