GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

KulturPunkt


FANI – Festival nezavisnog i alternativnog izričaja ove je godine iznjedrio zanimljivu tribinu pod nazivom KulturPunkt. Organizirao ju je, uz podršku POU Kutina, Davor Habazin, po struci pravnik, većini poznat po svom glazbenom radu u klapi Škrlet, Kutinskom glazbenom sindikatu, ali i dugogodišnjem aktivnom sudjelovanju na svim područjima subkulture.

Na ideju organiziranja ovakve tribine, kako je rekao, potaknula ga je negativna komunikacija koja je preplavila medijski prostor, osobito društvene mreže, u kojoj nema argumentacije, rasprave, niti suočavanja mišljenja. Takva jednosmjerna komunikacija nije dobra za razvoj društva koje stremi pluralizmu mišljenja, stoga je ovo jedan mali pomak u procesu koji je mukotrpan osobito u zemljama koje se nalaze na pragu demokracije.
Gosti prve javne debate, po uzoru na emisiju HRT-a Peti dan, bili su pov. umjetnosti Mladen Mitar, dva novinara s bogatim iskustvom u svom poslu, Igor Vukić i Vilim Cvok, te kreativni marketinški direktor Hrvoje Škurla, dok je moderatorica tribine bila prof. Alma Škiljić.  Iznenađeni pozivom odazvali su se sudjelovanjem na ovu tribinu i sami svjesni da je takva vrsta rasprave u društvu više nego potrebna.
Polazeći s različitih stajališta zanimljivo je bilo čuti njihova mišljenja, ali i pitanja publike koja je zainteresirano pratila ovaj događaj jer se tražila stolica više u klubu Arcus. Javnoj tribini nazočio je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić sa zamjenicom Sonjom Repić, koja je također sudjelovala u raspravi.
Poruka poslana s ovoga mjesta je spremnost na kulturu dijaloga koja je nužna u današnjem društvu, ali i vrlo važna za našu mikro sredinu. Uvažavanje različitog mišljenja nije nimalo jednostavan proces, a upravo to čini suštinu demokratskog društva kojem težimo. Stoga KulturPunkt ide dalje, da li u ovom sastavu, ili će se gosti mijenjati, još će se vidjeti. U svakom slučaju za mjesec dana na istom mjestu najavljena je nova javna debata. (gp/ml)23.10.2017. - KulturaBroj čitanja: 1501 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS