GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

15. Festival dječjeg folklora Hrvatske


Kutina je protekli vikend živjela s folklorom i to onim koji plešu naši najmlađi, zahvaljujući entuzijazmu i želji da se tradicija i narodna baština održi.
 

 

 

Kutinsko Kulturno umjetničko društvo Ivančice pokretač je Festivala dječjeg folklora Hrvatske koji je ove godine održan po 15. puta, te je u Kutini okupio oko 800 sudionika iz brojnih gradova diljem Hrvatske.

 

 

Na Festivalu su se predstavile brojne skupine, kako one s područja Moslavine, tako i brojni gosti koji su dobili podršku publike u punoj dvorani Doma kulture.

   

 

Festival je tradicionalno otvorio  gradonačelnik Kutine Zlatko Babić izražavajući zadovoljstvo što mladi pokazuju interes za njegovanje tradicije, zahvaljujući pritom i njihovim mentorima koji narodnu baštinu prenose na generacije koje dolaze. 

 

 

 

Plesne korake mladih folkloraša pratila je tročlana komisija u sastavu: Slavica Moslavac (predsjednica), Naima Ceribašić i Vesna Zorić, a imali su težak zadatak izlučiti ovogodišnje najuspješnije skupine.

 

Gosti su u Kutinu pristigli iz svih krajeva od Hercegovca, Jelenja, Male Subotice, Potoka, Drenja, Lučkog, Jelse nastupajući s malim izvođačima, do Đakova, Vukovara, Metkovića, Pule, Draganića, Zadra, Punata, Molvi i Vrbovca koji su se predstavili sa starijim skupinama. 


 

Prve večeri Festivala sa svim svojim skupinama predstavio se KUD Ivančice cjelovečernjim koncertom. 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

U revijalnom dijelu programa uspješno se predstavio Dječji folklorni ansambl Jitrenka iz Češke Republike s prepoznatljivim češkim nošnjama i folklorom.


 

Predsjednica KUD-a Ivančice, Katica Tomac uz 15. godina organiziranja ovog Festivala dobila je priznanje Društva folklorista Hrvatske za svoj rad na njegovanju tradicije i okupljanju skupina iz svih krajeva na kojem radi dugi niz godina i po kojem je Kutina na taj način postala prepoznatljiva. Na tome joj je zahvalio i gradonačelnik Zlatko Babić, koji je zajedno s pročelnikom odjela za kulturu, prosvjetu i sport SMŽ Darijanom Vlahovom, te predsjednicom Gradskog saveza KUD-ova Jasminkom Molnar pratio priredbu, te sudjelovao na skupštini Međunarodnog folklornog udruženja (CIOFF).

 

Treba reći da su predstavnici CIOFF-a zajedno sa sudionicima festivala posjetili i izložbu u Galeriji Muzeja Moslavine «Zaviri ispod» autorice, etnologinje Slavice Moslavac, za koju su imali samo riječi hvale. 

 

 

I na kraju Festivala izlučene su najbolje skupine. Kod najmlađih to su bili: 1. KUD Zvir iz Jelenja, 2. Hrvatska čitaonica – Hercegovac, a 3. Sijač – Lučko.

 

 

Kod starijih skupina najbolji je bio KUD Metković. Drugo mjesto pripalo je Sv. Juraju Draganić, a treće KUD-u Dunav iz Vukovara. Posebnu pohvalu dobio je Zadarski tanac.  (gp/ml)
16.10.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1174 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS