GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Kako do kredita sa 0% kamata


Program mikro i malih zajmova za poduzetnike Agencije HAMAG BICRO, provedbene agencije Ministarstva gospodarstva predstavljen je na javnoj tribini  u Kutini. Uz kredite sa kamatom od 0,5%, u nekim slučajevima i sa 0% agencija malim poduzetnicima nudi i mogućnost osiguravanja jamstvenih sredstava za investicije i za obrtna sredstva. Na tribini je predstavljeni sičan program Poljoprivrednici kojeg priprema Ministarstvo poljoprivrede koji će zaživjeti početkom iduće godine.

     U fondu programa mikro i malih kredita agencije je 170 mil. eura. U proteklih godinu dana provedbe programa kredite je dobilo 550 poduzetnika u ukupnom iznosu 142 mil. kn. Sa područja Kutine nitko nije podnio zahtjev za kreditiranje iz ovog programa. „O tome se dovoljno ne zna i zato smo stalno na terenu i upoznajemo gospodarstvenike o mogućnostima dobivanja povoljnih kredita za poduzetnike.“, rekao je Mario Antonić, državni tajnik ministarstva gospdoarstva.

 


 

     Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavio je rezultate programa ESIF Mikro i Malih zajmova čija je provedba započela prije točno godinu dana. Dosad odobreni zajmovi omogućili su otvaranje novih 1073 radnih mjesta. Stoga su se ovi financijski instrumenti pokazali vrlo pristupačnim i brzim izvorom financiranja.      Predsjednik Uprave agencije HAMAG BICRO ukratko je istaknuo prednosti kreditiranja iz ovog programa u kojem se kamatne stope kreću od 0% do 1,5%.

 

 

     Na javnoj tribini u Kutin predstavljen je i novi nacionalni jamstveni program „Poljoprivrednici“ čiji je cilj potaknuti aktivnosti financijskih institucija odnosno olakšati pristup financiranju subjektima malog gospodarstva koji ulažu u djelatnost poljoprivrede. Program je namijenjen svim subjektima malog gospodarstva uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva koja se bave primarnom poljoprivredom i druge pravne oblike koji imaju status subjekta malog gospodarstva.

     Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede istaknuo važnost ovog programa: „Sektor poljoprivrede ima izražen problem u kontekstu instrumenata osiguranja pa je za ovu ciljnu skupinu poduzetnika neophodan instrument jamstva. Program izdvaja mlade poljoprivrednike kao posebnu ciljnu skupinu koju se želi dodatno potaknuti na poduzetničku aktivnost osiguravajući jamstvom čak do 80 % glavnice kredita.“  Pomoćnik ministra poljoprivrede dodao je kako će program zaživjeti početkom iduće godine te da će biti sličan programu kreditiranja mikro i malih poduzetnika.

      Na kraju predstavljanja u Kutini predstavnici ministarstva gospodarstva i poljoprivrede te agencije HAMAG BICRO pozvali su poduzetnike da iskoriste povoljne mogućnosti koje nude predstavljeni programi te su im obećali pomoć i pozvali ih da se jave na natječaje. (nb)

 Više informacija na poveznici: http://bit.ly/2g2XMON13.10.2017. - GospodarstvoBroj čitanja: 866 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS