GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Filmovi iz radionice Kefeljaša – prepoznati u svijetu


Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje doživljava uspjehe od festivala do festivala. Ovakav uspjeh s filmovima koje su radila djeca u Hrvatskoj napravile su jedino organizacije kao Vanima - Varaždin ili FKVK - Zaprešić. Treba napomenuti da filmska družina uz nastavnika Gorana Šporčića djeluje kao izvannastavna aktivnost, te da su ovakvi uspjesi na svjetskoj razini gdje se prijavljuju na tisuće filmova bogatijih zemalja svakako značajni i za promociju našeg grada u svijetu.
   Dokumentarnim filmom „Djeca svijeta“ prošli su selekciju na 20th International Children’s Film Festival, India (ICFFI). Nera Gunjević kao redatelj filma „Djeca svijeta“ natjecat će se sa navedenim filmom u kategoriji „ Little Director“ na 20th ICFFI-u. 

Ove godine festival se održava u Hyderabadu od 8. do 14. studenoga 2017. godine. ICFFI je jedan od najvećih i najslikovitijih dječjih filmskih festivala u svijetu. Značajka festivala je njegova publika. Više od stotinu tisuća djece, prvenstveno iz slabije razvijenih dijelova indijske države Andhra Pradesh putuju na festival kako bi vidjeli filmove koje nikada ne bi imali priliku vidjeti. Festival njeguje razumijevanje drugih kultura i potiče djecu da razmisle o svijetu oko sebe. Jedan od najcjenjenijih aspekata festivala je interakcija između filmaša i mlade publike nakon projekcija. 
U Hyderabadu se nalazi i najveći filmski studio na svijetu Ramoji Film City kao i druga najveća filmska industrija u Indiji Telugu Film Industry popularno znana kao Tollywood.Kefeljaši ovaj tjedan u Južnoj Americi – Čile (Arica)

 

Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje igranim filmom „o+o“ prošla je selekciju i natjecat će se u kategoriji „WAWA: FILMS MADE BY AND FOR KIDS“ na 12-tom Arica Nativa Rural Film Festival koji se održava od  4. – 12. studenog u čileanskom gradu Arica. Arica je veliki lučki grad u sjevernom Čileu. Poznat je kao "grad vječnog proljeća". 


 

Na festival je pristiglo više od 1300 filmova sa svih pet kontinenata. Samo 70 filmova je odabrano i bit će prikazano na festivalu u 7 kategorija. Film Kefeljaša „o+o“ natječe se u kategoriji „WAWA“ zajedno sa samo još 11 filmova koji su pristigli iz cijeloga svijeta. Odabrani filmovi u navedenoj kategoriji natjecat će se za nagradu Wawa Tropero 2016., koja se sastoji od Tropero skulpture; alpak poncho proizveden od obrtnika iz andske altiplane + 500.000 $ CLP (petsto tisuća čileanskih pesosa) u vrijednosti audiovizualne opreme.


I tako će film Kefeljaša „o+o“ poslije engleskog i ukrajinskog biti preveden i na španjolski jezik. (gp/ml)13.10.2017. - DruštvoBroj čitanja: 741 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS