GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Kutinsko dijabetičko društvo – predavanje za građane


Kutinsko dijabetičko društvo organizator je edukativnog predavanja i preventivne akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi održanog sinoć u prostoru kutinskog Doma umirovljenika.
 

 

 

Akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi koje ovo društvo često organizira za građane Kutine prethodila je predavanju, a i ovaj puta odazvali su joj se brojni građani.

 

 

Kod desetak i više građana izmjeren je povišen krvni tlak. Neki od njih jesu, ali neki i nisu pod terapijom, tako da su oni upućeni na daljnja mjerenja i posjet liječniku.

 

 

Predavanje pod nazivom «Utjecaj prehrane na razinu krvnog tlaka» održala je dr. Almenka Balenović iz Ivanić Grada koja je kroz zanimljivo predavanje napravila korelaciju visokog tlaka, šećera u krvi i prehrane.

 

 

Budući da je na tribini bio velik broj članova udruge dijabetičara, naglasak je stavljen na visok tlak upravo kod ove populacije, iako prehrana važi i za sve ostale koji su skloni hipertenziji, ali i žele se zdravo hraniti. Ponovno je naglašena važnost tjelesne aktivnosti, koja se često u liječenju povišenog šećera i tlaka zanemaruje.    

 

  Dr. Balenović pohvalila je rad Kutinske udruge dijabetičara kao udruge koja aktivno djeluje i radi na prevenciji, te redovito provodi satove tjelovježbe. Članovi Kutinske udruge dijabetičara, kako su nam sami rekli, vrlo su disciplinirani, redovito vježbaju, druže se, i kroz udrugu se, dijeleći iste tegobe, lakše nose s bolešću. 

 

 
Predstavnica tvrtke Salvos predstavila je tom prilikom novosti u tehnologiji aparatića za mjerenje šećera i tlaka, budući da se i ta vrsta tehnologije unaprjeđuje, pojednostavljujući upotrebu, te omogućavajući bolji uvid u svoje zdravlje. 

   

 

 

Građani su na tribini imali prilike postaviti pitanja na temu zdravlja, prehrane i slično, a poslije su se neformalno družili, te su i tada dobili stručne odgovore na nedoumice koje ih muče vezane uz šećer i krvni tlak.  Ovo predavanje dio je projekta koji podržava Grad Kutina i Sisačko moslavačka županija.  (gp/ml)

      

13.10.2017. - DruštvoBroj čitanja: 751 ... Autor: Radio Moslavina ...