GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Udruga slijepih grada Kutine i dijela SMŽ obilježila Dan bijelog štapa


Udruga slijepih grada Kutine i dijela SMŽ prigodnim je programom  svečano obilježila Dan bijelog štapa. Udruga je s radom počela 1955. godine, a danas okuplja članove iz svih gradova i općina iz moslavačkog dijela županije.„Udruga se izborila za ustroj sa sjedištem u Kutini unatoč planiranoj samo jednoj udruzi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na taj način omogućena nam je bliža i kvalitetnija suradnja sa 60-ak članova sa područja gradova Kutine, Novske, Popovače, i Garešnice te općina Velika Ludina, Lipovljani i Jasenovca.“, rekao je Mario Merhauh predsjednik Udruge slijepih grada Kutine i Dijela SMŽ.

Brankica Mudrić, tajnica Udruge istaknula je kako je udruga u proteklih 6 desetljeća svojim radom i aktivnostima težila stvaranju uvjeta za poboljšanje zdravstvenog stanja članova i senzibiliziranje javnosti za potrebe slijepih osoba. U proteklih nekoliko godina Udruga se angažirala u osmišljavanju projekata te je naišla na dobru suradnju i potporu jedinica lokalne uprave na području na kojem djeluje.


15. listopada u većini zemalja svijeta obilježava se kao Međunarodni dan slijepih pod službenim nazivom Dan bijelog štača. To je najjednostavnije pomagalo koje slijepim osobama omogućava smostalno kretanje, a ujedno svojom bijelom bojom upozorava sudionike na slijepu osobu, koja može imati poteškoće u snalaženju u prostoru i kojoj treba pomoć.U programu svečanosti obilježavanja Dana bijelog štapa Udruzi su čestitali na uspješnom radu Ivanka Roksandić, predsjednica Skupštine SMŽ, Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine, Josip Mišković, gradonačelnik Popovače, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, Marija Mačković, načelnica Općine Jasenovac te Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.U prigodnom programu predstavljena je himna udruge za koju je tekst napisala članica udruge iz Novske Kristina Semenjuk, autor glabze je Vedran Doležal, a himnu je otpjevala Tea Šarinić. U programu su još nastupili članica udruge Jasna Fuček te učenici OGŠ Borisa Papandopula Inga Potnar i Matija Dragojlović.

 Članovi Udruge slijepih grada Kutine i dijela SMŽ na kraju su zahvaljujući svima koji su pomogli u radu udruge poručili: „U životu je najlakše zaobići vrata koja se teško otvaraju. Samo hrabri ljudi kucaju na ta vrata. Tako nauče da cijene one koji ih otvaraju. Mi ne tražimo nekog s kime da živimo, već tražimo one bez kojih ne možemo živjeti.
U svom nastojanju da pomognemo ne možemo svima pomoći, ali ako vam se nađe na putu prilika da pomognete, učinite to i dajte šansu svojoj zvijezdi da sjaji sjajem pravednika.“ (nb)
12.10.2017. - DruštvoBroj čitanja: 701 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS