GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje


Manifestacija Dani kruha 2017. za razliku od prethodnih godina, ove je godine zbog kiše, održana na gradskoj tržnici u natkrivenom prostoru. Na 24 štanda s proizvodima od kruha i žitarica predstavile su se kutinske osnovne i srednje škole, dječji vrtić, učenički dom, kutinski Centar za azil, te ostale ustanove i udruge koje rade s djecom i mladima. 

   Bogata tradicija mogla se vidjeti na stolovima punim obilja koje su učenici priredili za ovu priliku, kako sami, tako i uz pomoć svojih roditelja, baka i djedova.

 

Našlo se tu proizvoda od kruha, raznih vrsta žitarica, svih vrsta zimnice, sve do suvremenih varijanti tipa muffina, te kombinacija tradicije s čokoladom i raznim vrstama sušenog voća. 

 

 

 

Voditeljica Koordinacije Kutina grad prijatelj djece,  Renata Vlahek, uz predstavnike Dječjeg gradskog vijeća Doru Brozović i Matiju Dragojlovića, prigodnim se riječima obratila sudionicima događaja. Gradonačelnik Zlatko Babić otvarajući priredbu pozdravio je sve koji su se uključili i dali svoj doprinos ovoj manifestaciji koja iz godine u godinu raste i pokazuje da mladi nastavljaju tradiciju u najboljem svjetlu. Nakon blagoslova kruha i obilja krenula je razmjena i prodaja proizvoda, te procjena štandova.

Uz pjesmu zbora SŠ Tina Ujevića posjetitelji su za simbolične cijene mogli kušati proizvode svih vrsta. Kupujući ih na štandovima SŠ Tina Ujevića sudjelovali su i ove godine u humanitarnoj akciji za djecu Oborova, čime se podsjećamo na same početke ove priredbe koju je kutinska gimnazija i započela s ciljem humanitarne pomoći djeci s poteškoćama iz Oborova.

   

 

Iako su svi štandovi bili vrlo bogati i lijepi, povjerenstvo na čelu s etnologinjom Slavicom Moslavac odabralo je najuspješnije. «Iznimno su bogati štandovi bili. Tradicija u najboljem svjetlu, njezina povezanost sa suvremenim, od prezentacije, do tematske cjeline, Sve je bilo obuhvaćeno i žao mi je zbog kiše jer bi se svo to bogatstvo još bolje vidjelo na otvorenom», rekla je predsjednica povjerenstva.

 

 

 

Najuspješniji štand bio je štand OŠ Zvonimira Franka. 


 

 

Drugi je bio štand 1.d razreda SŠ Tina Ujevića, 3. OŠ Vladimira Vidrića, 4. Dječji vrtić, 5. Tehnička škola, 6. OŠ Banova Jaruga i 7. štand Centra za azil.

 

 Renata Vlahek zahvalila je svim sudionicima uz dodjelu simboličnih nagrada.(gp/ml)6.10.2017. - DruštvoBroj čitanja: 3638 ... Autor: Radio Moslavina ...