GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Dodatni rok za dubinsko snimanje Petrokemije d.d.


Zainteresirani investitori ljetos su obavili dubinsko snimanje Petrokemije i sukladno javno upućenom pozivu iz Petrokemije dostavili svoje obvezujuće ponude. Neslužbeno se doznaje da je pristiglo 12 obvezujućih ponuda. O najboljoj ponudi, ili dvije kako je najavljivao ministar Goran Marić odlučivat će CERP i Ministarstvo državne imovine. Restrukturiranje i privatizacija Petrokemije bila je uvjet Petrokemiji za dobivanja kredita od 350 mil. kn u svibnju ove godine. Kako bi privukli investitore Petrokemija je gubitak u poslovanju iz ranijih godina sanirala umanjenjem temeljnog kapitala te je iz Petrokemije izdvojena deponija fosfogipsa. Na koncu pristiglo je 12 obvezujućih ponuda za dokapitalizaciju Petrokemije. Ipak, iz Petrokemije je priopćeno da se produžuje rok za dubinsko snimanje Petrokemije.

Nastavno na javno objavljeni Poziv za dostavu obvezujućih ponuda u dokapitalizaciji Petrokemije d.d. Društvo je do roka iskazanog u Pozivu 22.9.2017. zaprimilo obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača. Ponude potencijalnih investitora su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak.
Temeljem suglasnosti Nadzornog odbora i Centra za restrukturiranje i prodaju Društvo će u periodu od 4. do 23. listopada 2017. omogućiti provođenje dodatnog procesa dubinskog snimanja za potencijalne strateške i investicijske ulagače koji su predali ponude za sudjelovanjem u dokapitalizaciji unutar procesa restrukturiranja Petrokemije.

Poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju objavljen je sukladno odluci Vlade o osiguranju povrata kredita od 27. travnja ove godine, ugovorima o dugoročnim kreditima s HBOR-om i HPB-om te ugovoru o kratkoročnom kreditiranju s Erste bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, kojom je između ostaloga utvrđena obveza CERP-a o pokretanju postupka restrukturiranja i privatizacije Petrokemije.

Kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja, kada mu je Prvo plinarsko društvo (PPD) obustavilo isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna.

No, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina koja je uzrokovala i kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

U međuvremenu, Petrokemija je u svibnju potpisala ugovore o kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) te Erste & Steiermarkische bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, namijenjenih osiguranju stabilnosti poslovanja tvrtke.

Uprava Petrokemije sazvala je za 11. listopada izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će dioničari odlučivati o smanjivanju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića gubitaka, a kako se navodi u pozivu za skupštinu, Petrokemija je utvrdila da je ukupni gubitak prenesen iz prethodnih godina na kraju 2016. iznosio 339,3 milijuna kuna.

Uprava stoga predlaže pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala s 386,14 milijuna kuna za 343,23 milijuna kuna, na 42,9 milijuna kuna, isključivo radi pokrića tog gubitka i izravnavanja niže vrijednosti u svrhu sanacije društva.

Pritom će nominalni iznos redovne dionice s 30 kuna biti smanjen na 3,333 kuna. Kako je to ispod nominalnog iznosa propisanog Zakonom o trgovačkim društvima, izvršit će se spajanje dionica tako da se tri dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 3,333 kune spoje u jednu redovnu dionicu nominalne vrijednosti od 10 kuna. Ostatak od 3,9 milijuna kuna koji preostaje prenijet će se u kapitalne rezerve.4.10.2017. - GospodarstvoBroj čitanja: 860 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS